Orban: EU mora da preispita politiku Ukrajine

Orban: EU mora da preispita politiku Ukrajine

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da Evropska unija preispita svoju strategiju finansiranja bitke Ukrajine sa Rusijom, rekavši da će stajati na putu dalje pomoći ukoliko se lideri bloka ne postaraju da njihovi ciljevi budu „realno ostvarivi“ bez stalne podrške SAD. .

Orban je pretio u pismu šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu, rekavši da se ne može desiti nikakva diskusija o finansiranju Ukrajine, pristupanju Kijeva EU ili daljim sankcijama protiv Rusije dok se ne održi „strateška diskusija“, preneo je Politiko u sredu. Prema pismu, u pismu se poziva da se takva revizija obavi kada se lideri EU sastanu u Briselu sledećeg meseca.

„Evropski savet bi trebalo da razmotri sprovođenje i efikasnost naše trenutne politike prema Ukrajini, uključujući različite programe pomoći“, napisao je Orban.

On je dodao da uz buduću pomoć glavnog dobrotvora Kijeva, SAD, ugroženih stranačkim prepirkama u Vašingtonu, evropski lideri treba da preispitaju da li treba da ostanu na tom kursu.

„Evropski savet mora imati iskrenu i otvorenu diskusiju o izvodljivosti strateških ciljeva EU u Ukrajini“, napisao je Orban.

Evropski savet nije spreman da donosi ključne odluke o politici Ukrajine – uključujući bezbednosne garancije, dalju pomoć, sankcije Rusiji i proširenje EU – sve dok zemlje članice ne postignu konsenzus o svojoj strategiji, kaže Orban.

Mađarski lider bi mogao da iskoristi pravo veta Budimpešte kao članice EU da blokira isporuku od 50 milijardi evra (54,4 milijarde dolara) ekonomske pomoći obećane da će pomoći u finansiranju ukrajinske vlade usred sukoba sa Rusijom, kao i 500 miliona evra vojne pomoći. Orban bi takođe mogao da odloži odluku o otvaranju formalnih pregovora sa Kijevom za pridruživanje EU.

Orban se više puta sukobljavao sa EU po pitanjima od sankcija Rusiji do ilegalne imigracije do LGBTK propagande. EU uskraćuje 13 milijardi evra u finansiranju Mađarske zbog navodnih kršenja standarda „vladavine prava“ iz bloka.

Mađarski premijer je pozvao na pregovore o okončanju rusko-ukrajinskog sukoba, umesto da produžava krizu i rizikuje dalju eskalaciju. Prošlog meseca je uporedio dominantnu taktiku bloka sa Sovjetskim Savezom, nazvavši Brisel „lošom savremenom parodijom“ na SSSR.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto sugerisao je u subotu da su neki evropski lideri izgubili dodir sa realnošću kada je reč o ukrajinskoj krizi.

„Neki ljudi sebe zamišljaju u Fortnite-u“, rekao je on, misleći na popularnu video igru. „Oni pate od vojne psihoze i iz nekog razloga veruju da isporuke oružja mogu doneti mir.