Irska je potvrdila odlazak trenera Kenija posle loše sezone

Irska je potvrdila odlazak trenera Kenija posle loše sezone

Irski menadžer Stiven Keni napustiće svoju funkciju nakon što je fudbalski savez (FAI) u sredu saopštio da mu neće biti ponuđen novi ugovor.

Irska je svoju godinu završila demorališući, pošto su u utorak na svom terenu odigrali prijateljski remi 1-1 od Novog Zelanda, koji je 103. na svetu.

Irska nije uspela da se kvalifikuje za Evro 2024, pošto je završila na drugom dnu u svojoj grupi sa šest bodova iz osam mečeva, a dve pobede su stigle protiv poslednjeplasiranog Gibraltara. Svoju kvalifikacionu kampanju završili su porazom od 1-0 na gostovanju Holandiji u subotu.

„Ugovor Stivena Kenija kao menadžera seniorske muške reprezentacije Irske neće biti obnovljen nakon završetka kvalifikacionog procesa za UEFA EURO 2024“, navodi se u saopštenju FAI.

„Upravni odbor se slaže da je sada pravo vreme za promene uoči prijateljskih utakmica u martu i junu 2024. i sledeće kampanje Lige nacija koja počinje u septembru 2024.

Ovaj 52-godišnjak je zamenio Mika Makartija 2020. i potpisao novi ugovor koji će ostati na čelu do posle Eura 2024.

„Stiven je… nadgledao važan period tranzicije za našu seniorsku mušku reprezentaciju“, rekao je izvršni direktor FAI Džonatan Hil.

„(On) je debitovao značajnom broju novih i mlađih igrača i ovo će poslužiti kao solidna platforma za one koji sada vode ovu grupu igrača napred.

Keni je u utorak rekao da bi voleo da nastavi svoju ulogu uprkos tome što se nije kvalifikovao za Evropsko prvenstvo, ali je očekivao da mu ugovor neće biti obnovljen.

„Bio bi san da nastavim i upravljam timom, ali moj instinkt je da se to neće dogoditi. Dokazi sugerišu da se to verovatno neće dogoditi, tako da i ja to poštujem“, rekao je on.

„To je bila privilegija u tom pogledu, najveća čast koju možete imati. Šta god da ste uradili u životu, to bi bio istup, šta god da ste uradili, ali tako je.

„Imali smo mnogo neuspeha i pretpostavljam da zato neću dobiti novi ugovor ako je to slučaj. Međunarodni fudbal je nemilosrdan, takva je priroda. Znam to, razumeo sam to, ali tako je. je.“

Proces regrutovanja za novog trenera je u toku, saopštio je FAI.