Palestinske žene i mladi će biti zamenjeni za izraelske taoce

Palestinske žene i mladi će biti zamenjeni za izraelske taoce

Desetine palestinskih žena i tinejdžera koje Izrael drži u zarobljeništvu na period od nekoliko meseci do nekoliko godina dobiće slobodu prema sporazumu od srede o oslobađanju 50 izraelskih talaca koje u Gazi drži islamistička grupa Hamas.

Očekuju se veseli ponovni susreti kada palestinske porodice pozdrave zatvorenike po povratku već u četvrtak, od kojih većina u svoje domove na okupiranoj Zapadnoj obali i Jerusalimu.

Uhapšeni zbog takvih krivičnih dela kao što su pokušaji uboda nožem, bacanje kamena na izraelske vojnike ili kontakti sa neprijateljskim organizacijama, mnogi su držani u administrativnom pritvoru, što znači da ih je Izrael držao bez suđenja.

Za razliku od prethodnih razmena zatvorenika, posebno sporazuma prema kojem je Hamas oslobodio izraelskog vojnika Gilada Šalita 2011. godine, niko nije osuđen za ubistva Izraelaca.

U tom sporazumu, Izrael je oslobodio više od 1.000 zatvorenika, od kojih su neki osuđeni za ubistvo, uključujući Jahju Sinvara, vođu Hamasa u Pojasu Gaze i jednog od onih koje Izrael smatra odgovornim za smrtonosni napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Sporazum uz posredovanje Katara bio je prvi konkretan znak bilo kakvog zaustavljanja borbi koje su započele napadom stotina napadača Hamasa 7. oktobra, koji su zarobili oko 240 Izraelaca i stranaca kao taoce.

Izrael je pristao na četvorodnevno primirje, ulazak pomoći u Gazu i oslobađanje 150 palestinskih zatvorenika u zamenu za taoce, svu decu ili žene.

Još 150 palestinskih zatvorenika moglo bi biti oslobođeno u zamenu za još 50 talaca u narednim danima, rekao je palestinski zvaničnik.

„Oslobađanje jednog broja naših zatvorenika tokom rata je veoma važna stvar“, rekao je Kadura Fares, šef Komisije palestinskih vlasti za pitanja zatvorenika.

„Ovaj dogovor bi mogao da bude početak promene opšte atmosfere ovog rata“, rekao je on.

Palestinske vlasti su izgubile kontrolu nad Gazom tokom borbe za vlast sa Hamasom 2007. godine, ali smatraju da je opkoljena enklava deo buduće palestinske države koja uključuje Zapadnu obalu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Još uvek nije bilo jasno ko će tačno biti pušten. Izrael je objavio listu od 300 imena, kako bi udovoljio potencijalnim primedbama određenim pojedincima, kao i mogućnost da bi razmena mogla da preraste svoje prvobitne razmere.

Za Faresa, glavni značaj sporazuma je kao korak ka širem kraju neprijateljstava.

„Otpor nije nazvao ovaj sporazum sporazumom o razmeni, ali to je sporazum o primirju i prekidu vatre“, rekao je on.