Belgija privela još 3 osobe zbog napada na švedske fudbalske navijače

Belgija privela još 3 osobe zbog napada na švedske fudbalske navijače

Belgija je uhapsila još trojicu osumnjičenih zbog pucnjave dvojice Šveđana koji su prošlog meseca bili u Briselu da gledaju fudbalsku utakmicu Evropskog prvenstva, rekao je portparol tužioca u sredu, potvrđujući izveštaje belgijskih medija, piše Rojters.

Trojicu muškaraca je policija uhapsila u ponedeljak tokom pet pretresa kuća u Briselu, rekao je on, ne iznoseći detalje.

Belgijski emiter VRT javio je da su dvojica osumnjičenih optužena za ubistvo u terorističkom kontekstu i učešće u aktivnostima terorističke grupe, dok je treći optužen za prekršaje u vezi sa oružjem.

Hapšenja su usledila mesec dana nakon što je policija uhapsila 45-godišnjeg Tunižanina zbog sumnje da je pucao u Šveđane 16. oktobra kada je trebalo da počne fudbalska utakmica između Belgije i Švedske. Policija je saopštila da se Tunižanin zakleo na vernost džihadističkoj grupi Islamska država.

Ministar pravde Vincent van Kuikenborn je kasnije podneo ostavku nakon što je istraga otkrila da belgijske pravosudne vlasti nisu postupile po zahtevu Tunisa za izručenje tog čoveka iz Belgije u avgustu 2022.