Više Amerikanaca poseduje oružje nego ikada ranije

Više Amerikanaca poseduje oružje nego ikada ranije

Vlasništvo oružja dostiglo je rekordan nivo među američkim glasačima, prema anketi NBC objavljenoj u utorak. Više od polovine ispitanika (52%) izjavilo je da oni ili neko u njihovom domaćinstvu poseduju pištolj.

Taj procenat je najveći od kada je NBC počeo da postavlja pitanje 1999. godine.

Stope posedovanja oružja su naglo porasle tokom protekle decenije, pokazuje anketa, sa samo 42 odsto ispitanika koji su ispitani 2013. godine tvrdi da oni ili drugi član domaćinstva poseduju vatreno oružje. Taj broj je dostigao 49% do 2019.

Republikanci imaju znatno veću vjerovatnoću od demokrata ili nezavisnih da poseduju oružje, pri čemu dve trećine republikanskih glasača prijavi oružje u domaćinstvu u poređenju sa samo 41% demokrata i 45% nezavisnih. Ipak, procenat demokrata koji su rekli da oni ili član porodice imaju vatreno oružje porastao je za 11 poena u poslednjoj deceniji.

Crnci su zabeležili najveći porast posedovanja oružja otkako je anketa poslednji put sprovedena 2019. godine – sa 24% na 41% – dok je porast među belim glasačima bio minimalan (53% prema 56%).

Stavovi o kontroli oružja su podeljeni, a 47% je izjavilo da veruje da bi vlada otišla predaleko u ograničavanju prava Amerikanaca na drugi amandman na nošenje oružja, dok je 48% reklo da se plaši da će vlada učiniti premalo da reguliše vatreno oružje.

S obzirom da je lična bezbednost na vrhu liste razloga zbog kojih Amerikanci poseduju oružje, veruje se da je porast stope nasilnog kriminala širom nacije doprineo povećanju posedovanja vatrenog oružja. Galupova anketa iz 2021. pokazala je da je 88% ispitanika reklo da poseduju pištolj „za zaštitu od kriminala“, što je značajan porast u odnosu na 67% koji su odgovorili slično kada je pitanje postavljeno 2005. godine.

Prema švajcarskom istraživačkom projektu Small Arms Survei, SAD imaju najveću stopu posedovanja oružja na svetu i jedina su nacija za koju se zna da ima više oružja nego ljudi. Takođe ima najveću stopu ubistava oružjem.

Zagovornici kontrole oružja tvrde da postoji uzročno-posledična veza između ove dve statistike. Međutim, stopa ubistava oružjem u Vašingtonu je najviša u SAD, a gradovi poput Čikaga redovno bilježe više od desetak smrtnih slučajeva od oružja sedmično, uprkos strogim zakonima o kontroli oružja u oba grada.

Ovo pitanje nastavlja da polarizuje naciju dok predsednik Džo Bajden nastavlja kampanju za zabranu jurišnog oružja – iako studija RAND Corporation nije pronašla dokaze da bi takva zabrana smanjila nasilje ili stopu ubistava.

Ove godine je zabeleženo 609 masovnih pucnjava, prema grupi za zastupanje kontrole oružja Arhiva nasilja iz oružja, koja definiše termin kao incident u kojem su četiri žrtve upucane, povređene ili ubijene, ne uključujući strelca. Nedavno je naoružani muškarac otvorio vatru na Valmart u Biverkriku u Ohaju u ponedeljak, ranivši četiri osobe pre nego što je okrenuo oružje na sebe.