Vučić sa predsednikom Kipra: Istinski prijatelji, sutra potpisivanje sporazuma

Vučić sa predsednikom Kipra: Istinski prijatelji, sutra potpisivanje sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Kipar istinski prijatelj Srbije i da je Srbija istinski prijatelj Kipra.

Vučić se, posle razgovora sa predsednikom kipra Nikosom Hristodulidisom, zahvalio Nikoziji što podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, poštuju međunarodno javno pravo i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Srbija i Kipar žele da dodatno unaprede bilateralne odnose i saradnju, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je naveo da Srbija u potpunosti podržava norme međunarodnog prava, Povelju UN i teritorijalni integritet i suverenitet Kipra – i na zemlji i na moru, i da je Hristodulidisu preneo želju da kompromisima i kroz dijalog rešava probleme u vezi sa Kosovom.

Beograd je u „nelakoj poziciji“, samo zato što poštuje norme međunarodnog prava i Povelju UN, i „mora da ispašta zbog politike sile i rušenja međunarodnog prava onih koji su znatno jači od Srbije“, poručio je Vučić.

On se zahvalio na stalnoj i veoma značajnoj podršci Kipra na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Vučić je najavio da će sutra biti potpisana tri sporazuma sa Kiprom, iz oblasti inovacija i nauke, obrazovanja i saradnje diplomatskih akademija.

Sa Kiprom je moguća saradnja u energetici, sportu i kulturi, ocenio je Vučić i konstatovao da je saradnja u oblasti odbrane već nekoliko godina izuzetno uspešna i da može dodatno da se unapredi.

Hristodulidis je rekao da je sa Vučićem razgovarao o tome kako bi Srbija i Kipar mogli da prodube bilateralne odnose.

Saradnja u gotovo svim sektorima je odlična, ali postoji mogućnost i za poboljšanje, posebno u oblastima odbrane, trgovine i turizma, poručio je Hristodulidis.

On je izjavio da se privredni razvoj Srbije značajno povećao od kako je Vučić na vlasti i naveo da je Kipar spreman da ugosti više turista iz Srbije.

Hristodulidis je rekao da se od kada je preuzeo dužnost predsednika bavi time kako da se ponovo pokrenu pregovori za rešavanje kiparskog problema i zahvalio se Srbiji na stavu kakav ima prema kiparskom pitanju.

Pošto je izrazio podršku naporima srpske vlade u razgovorima sa Prištinom, Hristodulidis je naveo da stav Kipra u vezi sa poštovanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije ne može da bude promenjen.

Hristodulidis je ocenio da je Kipar najjača podrška Srbiji u procesu evrointegracija.

Srbija je učinila veoma važne korake, posebno u oblasti reformi, i smatramo da bi EU to trebalo da to prepozna i da se to vidi u razgovorima i zaključcima na sastanku Evropskog saveta u decembru, izjavio je Hristodulidis.