Novi dokazi: kineska raketa i tajni teret izazvali dvostruki krater na Mesecu

Novi dokazi: kineska raketa i tajni teret izazvali dvostruki krater na Mesecu

Istraživači misle da su konačno potvrdili identitet objekta koji je udario u Mesec 4. marta 2022 – i objasnili zašto je komad svemirskog otpada ostavio dva kratera na površini Meseca, a ne jedan.

Predmet, prema timu inženjera koji su postali detektivi sa Univerziteta u Arizoni, je telo rakete Long March 3C odbačeno iz kineske misije Chang’e 5-T1 2014. Ta misija je bila dizajnirana da izvrši testove za lunarni lender koji je usledio.

Što se tiče dvostrukog kratera, najverovatnije je uzrok dodatni teret na raketi – koji Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) nije prijavila.

Međutim, bez bližeg pogleda, biće teško utvrditi šta je to bilo: krateri su na suprotnoj strani Meseca, koji nikada nije direktno vidljiv sa Zemlje.

„Ovo je prvi put da vidimo dvostruki krater“, kaže inženjer za vazduhoplovstvo Taner Kembel sa Univerziteta u Arizoni.

„Znamo da je u slučaju Chang’e 5 T1 njegov udar bio skoro ravno dole, a da biste dobili ta dva kratera približno iste veličine, potrebne su vam dve otprilike jednake mase koje su međusobno udaljene.

Astronom je pratio objekat, koji je dobio ime VE0913A, od njegovog otkrića u Catalina Ski Survei u martu 2015. do poslednjeg susreta sa površinom Meseca prošle godine.

U početku se pretpostavljalo da se radi o pojačivaču Spaceka, ali sumnje su ubrzo pale na kinesku misiju 2014.

U ovoj najnovijoj studiji, tim je analizirao kretanje neidentifikovanog objekta i promene u njegovoj reflektovanoj svetlosti neposredno pre udara da bi shvatio šta je to tačno.

Rotacija objekta kroz prostor – prevrtanje kraj-o-kraja – ukazala je na drugu masu koja je delovala kao protivteža motorima na jednoj strani rakete, što takođe objašnjava dvostruki krater.

CSNA ne kaže koliki je bio dodatni teret, i poriče da je to njihova raketa uopšte.

„Očigledno, nemamo pojma šta bi to moglo biti – možda neka dodatna struktura podrške, ili dodatna instrumentacija, ili nešto drugo“, kaže Kembel.

„Verovatno nikada nećemo saznati.“

Nema ničeg neobičnog u tome da svemirske letelice odbacuju svoje rakete u prazninu svemira, ili čak u tim raketama koje padaju na Mesec, ali ovaj najnoviji incident podseća da svemirsko smeće postaje sve veći problem.

Postoji potencijal za ozbiljno oštećenje satelita u orbiti i Međunarodne svemirske stanice – i dok mnogo krhotina sagori u atmosferi pre nego što stigne do Zemlje, objekti ipak prolaze kroz .

Istraživači koji stoje iza ove najnovije studije kažu da sve što ide u svemir treba pažljivo pratiti.

„Kada stavite sve više i više objekata na Mesec, postaje izuzetno važno da ne samo da pratimo objekat, već i da razumemo šta će da urade kada stignu tamo“, kaže Roberto Furfaro, mašinski inženjer u kompaniji Univerzitet u Arizoni.