Kongo i UN potpisali sporazum o povlačenju mirovnih snaga nakon više od 2 decenije

Kongo i UN potpisali sporazum o povlačenju mirovnih snaga nakon više od 2 decenije

Ministar spoljnih poslova Konga i šef stabilizacijske misije Ujedinjenih nacija u Kongu potpisali su u utorak sporazume o okončanju prisustva mirovnih snaga UN posle više od dve decenije u toj centralnoafričkoj zemlji, piše AP.

Ministar spoljnih poslova Konga Kristof Lutundula rekao je za nacionalnu televiziju da je ceremonija označila kraj saradnje „koja je dokazala svoje granice u kontekstu trajnog rata, bez vraćanja žudnje za mirom u istočni Kongo“.

U govoru na Generalnoj skupštini UN u septembru, predsednik Konga Feliks Čisekedi pozvao je na ubrzano povlačenje 15.000 mirovnih snaga. Ranije ovog meseca, on je rekao Kongresu da „postepeno povlačenje misije UN mora biti odgovorno i održivo“.

Iako u utorak nije objavljen čvrst vremenski okvir, posmatrači kažu da je malo verovatno da će ubrzati povlačenje pre nego što se trenutni izborni ciklus završi.

Čisekedi traži još jedan mandat na predsedničkim izborima 20. decembra. Već je sukob na istoku zemlje zauzeo centralno mesto. Predsednik je započeo svoju kampanju vatrenim govorom optužujući susednu Ruandu za destabilizaciju istočnog Konga.

Istočni Kongo je dugo preplavljeno desetinama naoružanih grupa koje traže udeo u zlatu i drugim resursima regiona. Neke su tiho podržali susedi Konga. Eksperti UN-a su primetili „značajne dokaze“ da Ruanda podržava pobunjeničku grupu M23 koja se ponovo oporavlja, što je Ruanda demantovala.

Frustrirani Kongoanci kažu da ih niko ne štiti od napada pobunjenika, što dovodi do protesta protiv misije UN i drugih koji su ponekad postali smrtonosni.

Prošlog meseca vlada Konga je naložila regionalnim snagama Istočne Afrike, raspoređenim prošle godine da pomognu u okončanju borbi, da napuste zemlju do decembra. Vlada je navela „nedostatak zadovoljavajućih rezultata na terenu“.