Severna Koreja tvrdi da je lansirala špijunski satelit

Severna Koreja tvrdi da je lansirala špijunski satelit

Severna Koreja je u utorak lansirala vojni satelit za nadzor u orbitu, javljaju državni mediji u Pjongjangu i južnokorejska vojska. Do uspešnog lansiranja došlo je nakon dva neuspela pokušaja ranije ove godine.

Lansiranje je objavila KCNA u sredu ujutro, a državni mediji tvrde da je raketa „tačno postavila izviđački satelit ‘Maliđong-1’ u njegovu orbitu“. Zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje potvrdio je lansiranje, navodeći da je projektil putovao u južnom pravcu iznad Japana.

To je izazvalo uzbunu za balističke rakete u Japanu, a stanovnici ostrva Okinava pozvani su da potraže sklonište.

Lansiranje je usledilo nakon neuspešnih pokušaja u maju i avgustu, od kojih su oba pala u more ubrzo nakon poletanja. Nakon drugog pokušaja, Pjongjang je obavestio Tokio da će pokušati još jednom između kraja novembra i početka decembra.

Japan i SAD su osudile lansiranje, pri čemu je Bela kuća to nazvala „bezobraznim kršenjem“ više rezolucija UN, a japanski premijer Fumio Kišida je to nazvao „veoma ozbiljnom stvari koja se u velikoj meri tiče bezbednosti našeg naroda“.

Mogućnosti satelita Malligiong-1 su nepoznate i nije jasno da li sonda uspešno emituje podatke nazad na Zemlju. Severna Koreja je ranije uspešno lansirala dva satelita, poslednji put 2016. Pjongjang tvrdi da su oba satelita bila deo njegovog civilnog svemirskog programa.

U odvojenom saopštenju za KCNA u utorak, severnokorejska svemirska agencija je objavila da je najnovije lansiranje odgovor na „smer militarizacije svemira Sjedinjenih Država i njihovih sledbenika“. S obzirom da i Japan i Južna Koreja planiraju lansiranje u narednim mesecima, „suvereno pravo“ Severne Koreje je da odgovori u naturi, navodi agencija.

Nakon perioda detanta pod američkim predsednikom Donaldom Trampom, Severna Koreja je značajno pojačala svoj raketni program poslednjih godina, sprovodeći rekordan broj raketnih testova 2022. S obzirom da se Pjongjang navodno priprema da testira svoje prvo atomsko oružje od 2017. godine, predsednik SAD Džo Bajden je u aprilu upozorio Kima da bi svaki nuklearni napad na SAD ili njihove saveznike „rezultirao krajem“ njegovog režima.

Lansiranje u utorak održano je kada je grupa USS Carl Vinson Carrier Strike stigla u južnokorejsku luku Busan u, kako je Pentagon nazvao, demonstracijom „posvećenosti savezu između SAD i Republike Koreje“.