Zemlje G7+ razgovaraju o podršci energetskom sektoru Ukrajine

Zemlje G7+ razgovaraju o podršci energetskom sektoru Ukrajine

Američki državni sekretar Antoni Blinken bio je zajedno sa japanskim državnim ministrom spoljnih poslova Ivaom Horijem domaćinom četvrtog sastanka ministara spoljnih poslova G7 i drugih ključnih partnera (G7+) kako bi ponovo potvrdio kolektivnu podršku popravci i odbrani ukrajinskog energetskog sektora u uslovima rata.

Ovo se navodi u saopštenju za javnost objavljenom na sajtu Stejt departmenta SAD.

„Grupa je pregledala isporuke kritične opreme, uključujući visokonaponske autotransformatore i rezervne sisteme za napajanje u hitnim slučajevima, koji će Ukrajini biti potrebni da stabilizuje svoju električnu mrežu i obezbedi kontinuitet osnovnih usluga kao što su grejanje i tretman vode“, navodi se u dokumentu.

Partneri su se obavezali da će „podržati i ubrzati dodatne kritične potrebe ukrajinskog energetskog sektora, uključujući odbranu postojeće infrastrukture i humanitarnu pomoć u deminiranju kako bi se olakšale popravke“.

Napominje se da su partneri iz G7+ pohvalili napredak Ukrajine ove godine u ključnim reformskim naporima kao što su donošenje Uredbe o integritetu i transparentnosti tržišta energije na veliko i antimonopolskog zakonodavstva kako bi se stvorilo poslovno okruženje koje će privući „potrebna značajna ulaganja privatnog sektora transformisati Ukrajinu u čvorište čiste energije, deo globalnog lanca snabdevanja energijom i buduću članicu Evropske unije“.

Prošle nedelje je američka administracija objavila svoje planove da izdvoji dodatnih 500 miliona dolara za jačanje otpornosti ukrajinskog energetskog sistema.