Južnoafrički poslanici glasaju za prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom, zatvaraju ambasadu

Južnoafrički poslanici glasaju za prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom, zatvaraju ambasadu

Južnoafrički poslanici glasali su u utorak za zatvaranje izraelske ambasade u Pretoriji i suspenziju svih diplomatskih odnosa dok se ne dogovori prekid vatre u ratu sa palestinskom islamističkom grupom Hamas u Gazi, piše Rojters.

Rezolucija je uglavnom simbolična jer će na vladi predsednika Sirila Ramafoze zavisiti da li će je primeniti; Portparol Predsedništva rekao je da Ramafosa „primećuje i ceni“ smernice parlamenta o diplomatskim odnosima Južne Afrike sa Izraelom, posebno o statusu ambasade.

„Predsednik i kabinet su angažovani oko toga, što ostaje u nadležnosti nacionalne izvršne vlasti“, rekao je Vinsent Magvenja.

Ramafosa i visoki zvaničnici ministarstva spoljnih poslova glasno su kritikovali vođstvo Izraela tokom njegove razorne vojne kampanje protiv Hamasa u gusto naseljenom pojasu Gaze, pozivajući Međunarodni krivični sud da ih istraži za potencijalne ratne zločine.

Izraelska ambasada nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

U ponedeljak je izraelski ambasador u Pretoriji pozvan u Tel Aviv na konsultacije uoči glasanja, koje je u utorak ubedljivo usvojeno sa 248-91 razlikom.

Parlamentarnu rezoluciju donela je opoziciona partija Borci za ekonomsku slobodu (EFF) prošle nedelje kada je vladajući Afrički nacionalni kongres obećao da će podržati ono što je centralni diplomatski stav za Južnu Afriku od kada je Nelson Mandela postao prvi demokratski izabran predsednik zemlje 1994. godine.

Šef ANC-a, Pemi Majodina, izmenila je poslednju tačku nacrta rezolucije EFF-a u kojoj se poziva na zatvaranje ambasade i diplomatsku suspenziju, tako da sadrži reči: „… dok se Izrael ne dogovori o prekidu vatre i Izrael se obaveže na obavezujuće Pregovori uz pomoć Ujedinjenih nacija čiji ishod mora biti pravedan, održiv i trajan mir“.

Južna Afrika je decenijama podržavala palestinski cilj za državnost na teritorijama koje su okupirale Izraelce, poredeći položaj Palestinaca sa onima crne većine tokom represivne ere aparthejda, poređenje koje Izrael oštro poriče.

EFF je predložio predlog u četvrtak u znak solidarnosti sa palestinskim narodom zbog izraelskog bombardovanja i invazije Gaze pod upravom Hamasa, izazvanog smrtonosnim upadom militanata Hamasa u Izrael 7. oktobra.