Kostarika izvršila prvo hapšenje bandi zbog fentanila

Kostarika izvršila prvo hapšenje bandi zbog fentanila

Kostarikanska policija uhapsila je osumnjičene članove bande optužene za pravljenje i trgovinu sintetičkom drogom fentanil, saopštili su u utorak zvaničnici, što je prva takva hapšenja povezana sa moćnim opioidom povezanim sa krizom predoziranja u Sjedinjenim Državama.

Četvorica osumnjičenih su privedena, dva Kostarikanca i dva Kolumbijca, zajedno sa 1.100 tableta fentanila u operaciji koju je podržala američka Uprava za borbu protiv droga koja je uključivala racije u tri grada u centralnoj Kostariki, rekao je ministar bezbednosti Mario Zamora na konferenciji za novinare.

Operacija je takođe otkrila ono što su zvaničnici opisali kao laboratoriju za fentanil.

Hapšenje „podiže uzbunu jer potvrđuje prisustvo fentanila“ u Kostariki, rekao je Zamora. On je dodao da je droga stigla iz međunarodnih bandi, ali nije ulazio u detalje.

Od prošlog meseca, vlasti Kostarike su sprovele 10 istraga o fentanilu od prošle godine, prema vladinim podacima.

Strahovi da će se veći broj fentanila verovatno poklapati sa brzim rastom i potrošnje i trgovine drogom koja je 50 puta snažnija od heroina, i usledila je nakon prve zaplene skoro pola tone (454 kg) tableta fentanila u Hondurasu ranije ovog meseca.

Nasilni zločini u Kostariki su ove godine skočili sa rekordnim ubistvima, a za rast se okrivljuju borbe bandi oko uloge zemlje kao glavne tranzitne tačke za ilegalnu trgovinu.

Hapšenja fentanila su usledila jer oko 70 odsto Kostarikanaca ne odobrava rezultate borbe protiv kriminala predsednika Rodriga Čavesa, prema nedavnoj anketi.

U Sjedinjenim Državama, oko tri četvrtine od oko 107.000 smrtnih slučajeva od predoziranja drogom u 2021. uključivalo je opioid, prema vladinim podacima, jer se smrtonosni fentanil sve više meša sa drugim nedozvoljenim drogama.