Kremlj odgovara na insinuaciju Zelenskog  o „ubistvu Putina“

Kremlj odgovara na insinuaciju Zelenskog o „ubistvu Putina“

Pretnje Kijeva da će ubiti ruskog predsednika Vladimira Putina nisu ništa novo, ali su uglavnom ostale u domenu narativa za razliku od stvarnosti, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ako se sećate, bilo je verbalnih pokušaja da Putinov život iz Ukrajine više puta na različitim nivoima“, rekao je Peskov novinaru Pavelu Zarubinu. „Neće uspeti.“

Komentari Peskova došli su kao reakcija na intervju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog britanskom tabloidu The Sun, objavljen u ponedeljak uveče. U intervjuu, Zelenski je tvrdio da je preživeo najmanje pet ruskih pokušaja atentata i sugerisao da bi Putina ubio ako bi mu se pružila prilika.

„To je rat i Ukrajina ima sva prava da brani našu zemlju“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski špijuni odgovorni su za niz atentata u Rusiji u protekle dve godine, objavio je prošlog meseca Vašington post, pozivajući se na izvore u CIA, koja je priznala da finansira Kijevsku obaveštajnu službu.

Kijev je zvanično negirao da ima bilo kakve veze sa ubistvom novinarke Darije Dugine i blogera Vladlena Tatarskog, ili pokušaja ubistva autora Zahara Prilepina.

Sam Zelenski je negirao odgovornost za napad dronom na Moskvu 3. maja, koji je naneo manju štetu na krovu Kremlja. Dok je Putinova kancelarija izdala saopštenje u kojem osuđuje „pokušaj atentata“, Peskov je kasnije pojasnio da ruski predsednik u to vreme nije bio u svojoj kancelariji.

Ukrajinski lider je pokušao da povrati pažnju Zapada u proteklih šest nedelja, nakon što je žalio da je izgubio žižu pažnje zbog sukoba između Izraela i Gaze. Iako su obećali da će „stati uz Ukrajinu“, SAD i EU su uglavnom ostale bez vojnih zaliha koje bi mogle da budu poslate u Kijev, dok se takođe suočavaju sa teškom borbom za dobijanje dodatne finansijske pomoći.