Bela kuća je zabrinuta da bi Iran mogao da obezbedi balističke rakete Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine

Bela kuća je zabrinuta da bi Iran mogao da obezbedi balističke rakete Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine

Bela kuća je u utorak izrazila zabrinutost da bi Iran mogao Rusiji da obezbedi balističke rakete za upotrebu u njenom ratu protiv Ukrajine, što bi verovatno bio poguban za ukrajinski narod, rekao je zvaničnik američke nacionalne bezbednosti, piše AP.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi primetio je da Iran već isporučuje Rusiji bespilotne letelice ili bespilotne letelice, navođene vazdušne bombe i artiljerijsku municiju i da se možda sprema „da ode korak dalje u svojoj podršci Rusiji“.

Kirbi je istakao septembarski sastanak na kojem je Iran ugostio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua kako bi pokazao niz balističkih raketnih sistema, što je izazvalo zabrinutost SAD.

„Zbog toga smo zabrinuti da Iran razmatra da Rusiji da balističke rakete sada za upotrebu u Ukrajini“, rekao je Kirbi novinarima tokom konferencijskog poziva. „U zamenu za tu podršku, Rusija nudi Teheranu saradnju u oblasti odbrane bez presedana, uključujući rakete, elektroniku i protivvazdušnu odbranu.

Kirbijevo upozorenje usledilo je pošto je zahtev predsednika Džoa Bajdena za više od 61 milijardu dolara hitnog američkog finansiranja za nastavak podrške odbrani Ukrajine ostao u zastoju u Kongresu. Dodatna pomoć Ukrajini deo je većeg zahteva za finansiranje od 106 milijardi dolara od demokratskog predsednika koji bi takođe podržao operacije Izraela, Tajvana i SAD na granici sa Meksikom.

Sve veća grupa poslanika u Republikanskoj stranci, koja kontroliše Predstavnički dom, protivi se slanju više novca u Ukrajinu.

Kirbi i drugi najviši američki zvaničnici pozivali su Kongres da odobri pomoć Ukrajini, rekavši da postojeće finansiranje presušuje.

On je takođe ukazao na iransku najavu ranije ove godine da je finalizirao dogovor o kupovini borbenih aviona Su-35 od Rusije i rekao da Iran želi da kupi dodatnu vojnu opremu od Rusije, uključujući jurišne helikoptere, radare i borbene avione za obuku.

„Ukupno, Iran traži od Rusije vojnu opremu vrednu milijarde dolara kako bi ojačao svoje vojne kapacitete“, rekao je Kirbi. „Rusija takođe pomaže Iranu da razvije i održi svoje kapacitete za prikupljanje satelita i druge svemirske programe.

On je rekao da je rastuće vojno partnerstvo između Irana i Rusije štetno za Ukrajinu, iranske susede na Bliskom istoku i „iskreno za međunarodnu zajednicu“.

Po nalogu ruske vlade, Kirbi je rekao da se Vagnerova plaćenička grupa sprema da obezbedi sposobnost protivvazdušne odbrane ili Hezbolahu ili Iranu. On je rekao da će SAD pratiti da li će se to dogoditi i da su spremne da iskoriste „ovlašćenje protiv terorističkih sankcija protiv ruskih pojedinaca ili entiteta koji bi mogli izvršiti ove destabilizujuće transfere“. Rusija je koristila Vagnera u prošlosti kada je htela da negira učešće, posebno u stranim vojnim operacijama.

SAD kažu da oslanjanje Kremlja na Iran, kao i na Severnu Koreju – zemlje koje su uglavnom izolovane na međunarodnoj sceni zbog svojih nuklearnih programa i podataka o ljudskim pravima – pokazuje očaj. To dolazi u susret ukrajinskom otporu i uspehu globalne koalicije u prekidu ruskih vojnih lanaca snabdevanja i negiranju zamene za oružje izgubljeno na bojnom polju. Bela kuća je saopštila da se Rusija okrenula Severnoj Koreji za artiljeriju.

Američki zvaničnici kažu da je Iran takođe obezbedio Rusiji artiljeriju i tenkove za njenu invaziju na Ukrajinu.

SAD i druge zemlje preduzele su korake da spreče potencijalno snabdevanje, prodaju ili transfer koji uključuje Iran i predmete u vezi sa balističkim projektilima, rekao je Kirbi. SAD su takođe izdale uputstva privatnim kompanijama o iranskim praksama nabavke projektila kako bi se uverile da nenamerno ne podržavaju razvojne napore Irana.

Prošlog maja Bela kuća je saopštila da je Rusija zainteresovana za kupovinu dodatnih naprednih dronova od Irana za upotrebu u ratu protiv Ukrajine nakon što je potrošila većinu od 400 dronova koje je prethodno kupila od Teherana.

U nalazu američkih obavještajnih službi objavljenim u junu, navodi se da Iran obezbjeđuje Rusiji materijale za izgradnju fabrike za proizvodnju bespilotnih letjelica istočno od Moskve, jer Kremlj nastoji da osigura stalne isporuke oružja za rat.