Prodaja kuća u SAD je pala na najniži nivo od više od 13 godina

Prodaja kuća u SAD je pala na najniži nivo od više od 13 godina

Prodaja postojećih kuća u SAD pala je u oktobru na najniži nivo u poslednjih više od 13 godina, pošto su najviše stope na hipoteke u dve decenije i nedostatak kuća oterale kupce sa tržišta.

Izveštaj Nacionalne asocijacije prodavaca nekretnina u utorak je takođe pokazao da je srednja cena kuća prošlog meseca bila najviša za bilo koji oktobar. Osim oporavka u novembru i decembru, preprodaja kuća ove godine je na putu za najgori učinak od 1992. godine.

„Kombinacija visokih cena, visokih hipotekarnih stopa i miliona vlasnika kuća koji nisu voljni da se presele, s obzirom da su zaključali niske stope, zamrznula je tržište“, rekao je Robert Frik, korporativni ekonomista u Navi Federal Credit Union u Beču, Virdžinija.

Postojeća prodaja kuća je pala za 4,1% prošlog meseca na sezonski prilagođenu godišnju stopu od 3,79 miliona jedinica, što je najniži nivo od avgusta 2010. godine kada je prodaja opala nakon isteka vladinog poreskog kredita za kupce stanova.

Preprodaje kuća se računaju na kraju ugovora. Prodaja u oktobru je verovatno odražavala ugovore potpisane u prethodna dva meseca, kada je prosečna stopa na popularnu 30-godišnju hipoteku sa fiksnom kamatnom stopom skočila na nivoe poslednji put viđene krajem 2000.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su da će prodaja kuća pasti na stopu od 3,90 miliona jedinica. Prodaja je opala na severoistoku, zapadu i gusto naseljenom jugu. Oni su ostali nepromenjeni na Srednjem zapadu, najpristupačnijem regionu.

Preprodaja kuća, koja čini veliki deo prodaje stanova u SAD, pala je u oktobru za 14,6% na godišnjem nivou.

Stopa na popularnu 30-godišnju hipoteku sa fiksnom kamatnom stopom iznosila je u proseku 7,31% u poslednjoj nedelji septembra, pre nego što je krajem oktobra dostigla vrhunac od 7,79%, što je najviši nivo od novembra 2000, prema podacima agencije za hipotekarno finansiranje Freddie Mac.

Iako se od tada povukla nakon podataka ovog meseca koji pokazuju hlađenje tržišta rada i smanjenje inflacije, prosječna stopa je prošle sedmice iznosila još uvijek visokih 7,44%.

Zapisnik Federalnih rezervi 31. oktobar-nov. 1 sastanak objavljen u utorak pokazao je da je „nekoliko učesnika primetilo da se aktivnost u stambenom sektoru smanjila poslednjih meseci, verovatno odražavajući efekte daljeg povećanja stopa na hipoteke sa već povišenih nivoa“.

Tržište nekretnina je podnijelo najveći teret agresivnog pooštravanja monetarne politike američke centralne banke, sa ugovaranjem stambenih investicija devet uzastopnih kvartala, prije nego što se oporavilo u trećem kvartalu, zahvaljujući građevinarima koji pokušavaju da iskoriste nedostatak stambenog prostora.

Akcije na Volstritu trgovale su manje. Dolar je porastao u odnosu na korpu valuta. Cene američkog trezora su bile različite.

Prošlog meseca na tržištu je bilo 1,15 miliona kuća u prethodnom vlasništvu, što je 5,7% manje u odnosu na pre godinu dana. Većina vlasnika kuća ima hipotekarne stope ispod 5%, zbog čega mnogi nerado prodaju. Pre pandemije bilo je skoro 2 miliona kuća na prodaju.

Lorens Jun, glavni ekonomista NAR-a, rekao je novinarima da će trgovci nekretninama razgovarati sa svojim predstavnicima u američkom Kongresu o vladinoj poreskoj olakšici za vlasnike kuća koji već duže vreme žive u svojim domovima kako bi ih ohrabrili da svoje kuće stave na tržište .

Jun je takođe primetio da čak i ako stope na hipoteke nastave da opadaju, u tandemu sa prinosima američkog 10-godišnjeg trezora, pristupačnost bi ostala izazov u ​​nedostatku adekvatne ponude. Nedostatak kuća u ranijem vlasništvu povećava potražnju za novim kućama.

Po tempu prodaje u oktobru, bilo bi potrebno 3,6 meseci da se iscrpi trenutni inventar postojećih domova, u odnosu na 3,3 meseca pre godinu dana. Ponuda od četiri do sedam meseci se posmatra kao zdrava ravnoteža između ponude i potražnje. Postoji akutni nedostatak kuća u rasponu cena od 100.000 do 250.000 dolara.

Iako graditelji probijaju sve više na novim stambenim projektima, oni su ograničeni višim troškovima zaduživanja.

S obzirom na to da je ponuda i dalje ograničena, višestruke ponude bile su norma u nekim oblastima, održavajući cene kuća u rastućem trendu iz godine u godinu. Srednja cena postojećih kuća porasla je za 3,4% u odnosu na prethodnu godinu na 391.800 dolara, najviše za bilo koji oktobar. Oko 28% kuća prodatih prošlog meseca bilo je iznad cene na listi.

Nekretnine su obično ostajale na tržištu 23 dana u oktobru, u odnosu na 21 dan pre godinu dana. Šezdeset šest odsto kuća prodatih u oktobru bilo je na tržištu manje od mesec dana.

Kupci koji su prvi put kupili činili su 28% prodaje, kao i pre godinu dana. Ovaj udeo je znatno ispod 40% za koje ekonomisti i trgovci nekretninama kažu da je potrebno za robusno stambeno tržište.

Prodaja u gotovini činila je 29% transakcija u poređenju sa 26% pre godinu dana. Prodaja u nevolji, uključujući i zaplene, predstavljala je samo 2% transakcija, praktično nepromenjena u odnosu na prethodnu godinu.

„Šanse za značajno poboljšanje prodaje u bliskoj budućnosti ostaju veoma niske“, rekao je Daniel Vielhaber, ekonomista u Nationvide u Kolumbusu, Ohajo. „Gledajući u prvu polovinu 2024. godine, snabdevanje obećava da će ostati značajna prepreka jer se očekuje da će stope na hipoteke ostati visoke.“