Grupa muslimanskih zemalja traži primirje u Gazi

Grupa muslimanskih zemalja traži primirje u Gazi

Novoformirana grupa visokih zvaničnika iz nekoliko muslimanskih zemalja posetiće pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i druge kako bi izvršili pritisak na hitan prekid vatre u Gazi, rekao je u utorak izvor iz turskog ministarstva spoljnih poslova.

Grupa je formirana ranije ovog meseca na samitu Arapske lige i Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Rijadu. U njemu su ministri spoljnih poslova i predstavnici Turske, Katara, Egipta, Jordana, Nigerije, Saudijske Arabije, Indonezije i Palestinske uprave, kao i generalni sekretar OIC-a.

Izvor je rekao da je grupa započela razgovore sa stalnim članicama Saveta bezbednosti UN – Sjedinjenim Državama, Kinom, Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom – posetom Pekingu u ponedeljak, a takođe će otići i u druge zemlje.

„Primarni cilj kontakt grupe je da se prekid vatre objavi što je pre moguće i da se humanitarna pomoć pošalje u Gazu“, rekao je izvor.

„Kao krajnji cilj, (grupa) ima za cilj da doprinese rešenju o dve države u okviru međunarodno prihvaćenih parametara, da Palestinci žive u svojoj zemlji bezbedno, sa stabilnošću i prosperitetom“, rekla je ta osoba.

Lider Hamasa Ismail Hanije, koji se nalazi izvan Gaze, rekao je Rojtersu u utorak da se palestinska militantna grupa bliži sporazumu o primirju sa Izraelom, iako se nastavlja smrtonosni izraelski napad na Gazu i rakete ispaljuju na Izrael.

Hamasov napad 7. oktobra na Izrael, najsmrtonosniji u 75-godišnjoj istoriji Izraela, izazvao je izraelski zračni napad i invaziju na Gazu. U kampanji je ubijeno najmanje 13.000 Palestinaca, od kojih su mnogi deca i žene, i dovela je do poziva na prekid vatre ili humanitarno primirje.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan nije učestvovao na delu turneje u Pekingu i takođe će propustiti posetu grupe u utorak u Moskvu, pošto predsednik Tajip Erdogan boravi u poseti Alžiru, rekao je izvor iz turskog ministarstva spoljnih poslova.

Fidan je u ponedeljak rekao da će se pridružiti narednim delovima turneje. On je za vikend za Al Džaziru rekao da su muslimanske zemlje za sada odlučile da iskoriste „sva diplomatska i humanitarna sredstva“ na raspolaganju za okončanje borbi u Gazi. On je rekao da izraelski napadi na enklavu moraju biti zaustavljeni u UN i drugim platformama uz napore zemalja istomišljenika.

Grupa će se sastati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom tokom poseta Britaniji i Francuskoj u sredu, rekao je izvor.

Odvojeno, grupa od 87 Turaka, kiparskih Turaka i njihovih rođaka stigla je u utorak u Tursku, nakon evakuacije iz Gaze u Egipat, javili su turski mediji. Izvor iz ministarstva spoljnih poslova rekao je da je još 100 ljudi evakuisano iz Gaze u Egipat u utorak uveče, i da će u sredu biti prebačeno u Istanbul iz Kaira.

U ponedeljak je skoro 200 evakuisanih iz Gaze, uključujući pacijente kojima je potrebna medicinska nega i njihove pratioce, stiglo u Tursku.