Mišel: EU je uvela de fakto bezbednosne garancije za Ukrajinu

Mišel: EU je uvela de fakto bezbednosne garancije za Ukrajinu

Evropska unija, koja trenutno radi na razjašnjavanju predloga za buduće bezbednosne garancije za Ukrajinu, već je de fakto postavila takve garancije kada je odlučila da pruži vojnu pomoć zemlji u prvim satima nakon što je počela invazija Rusije u punom obimu. , rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na brifingu u Kijevu.

„Možda ću te iznenaditi. Uvodili smo de fakto bezbednosne garancije za Ukrajinu kada smo odmah od prvih dana invazije odlučili da mobilišemo sva naša moguća sredstva za podršku Ukrajini, uključujući obezbeđivanje smrtonosne vojne opreme Ukrajini nekoliko sati nakon početka rat. Ovo je veoma snažna obaveza i to nije bilo zato što je postojao sporazum između Ukrajine i EU, već zato što je to bilo ono što smo morali da uradimo u tim okolnostima“, rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je dodao da je u toku rad na razjašnjenju i stabilizaciji za buduće bezbednosne garancije za Ukrajinu.

„I zato je Evropski savet zadužio visokog predstavnika Borela da započne zvanične konsultacije sa Ukrajinom i našim državama članicama. U decembru će biti prvi izveštaj o ovoj temi. Možda ne odlučujući trenutak, ali samo da pokažemo da je to nešto što procenjujemo i na čemu radimo“, rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je naveo i još dva primera.

„Prvo, industrijski i odbrambeni sektor. U Evropi radimo veoma naporno da ovu industrijsku osnovu učinimo čvršćom, robusnijom i ima mnogo toga da se uradi po ovom pitanju. Radimo na municiji, na primer, pokušavajući da ubrzamo proizvodnju i uložimo više napora da isporučimo više municije“, rekao je Mišel.

Kao drugi primer naveo je obuku vojnog osoblja.

„Već smo obučili 30.000 ukrajinskih vojnika, a uradićemo još do kraja godine – oko 40.000 ukupno. To su i garancije bezbednosti za budućnost. I ovu debatu treba posmatrati i rešavati uporedo sa potrebom razvoja evropskih odbrambenih kapaciteta“, rekao je on.

Kako je saopšteno, početkom decembra u Ukrajinu će doputovati delegacija Evropske unije koja će predstaviti predloge bezbednosnih garancija za Ukrajinu, razvijene u ime Evropskog saveta.

Ranije ovog meseca, visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da su ga evropski lideri uputili da razvije odgovarajuće bezbednosne obaveze EU za Ukrajinu, na kojima se radi zajedno sa državama članicama.

Predlozi za bezbednosne garancije će uključivati ciljani paket vojne pomoći Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda i biće predstavljeni Evropskom savetu do kraja godine, rekao je Borel.

U avgustu 2023. portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Piter Stano rekao je da EU kao organizacija ne može da pruži Ukrajini bezbednosne garancije kao takve, jer je to pitanje pojedinačnih država članica koje imaju odgovarajuće resurse, ali EU može da „ podržavaju“ takve garancije.