Lavrov: Potrebni novi razgovori o stvaranju palestinske države

Lavrov: Potrebni novi razgovori o stvaranju palestinske države

Hitno je potrebno ponovno pokretanje izraelsko-palestinskog mirovnog procesa da bi se rešio sukob usred trenutne eskalacije u Gazi, izjavio je u utorak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

To će zahtevati kolektivni diplomatski mehanizam za stvaranje palestinske države, rekao je Lavrov zajedničkoj delegaciji Arapske lige i Organizacije za islamsku saradnju u Moskvi.

Kontinuirano nasilje, koje je već dovelo do „katastrofalnih humanitarnih posledica“, slikovito pokazuje koliko je opasan pristup ignorisanja međunarodnog prava, rekao je on, misleći na izraelsko bombardovanje palestinske enklave, u kojem su poginule hiljade ljudi.

Rusija „osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima bez ikakvog izuzetka“, rekao je ministar. On je, međutim, dodao da borba protiv ekstremizma ne bi trebalo da se pretvori u „kolektivnu kaznu“ za Gazane, čime se očigledno krše „međunarodne humanitarne norme“. Lavrov je rekao da su brzi prekid vatre, isporuka humanitarne pomoći i oslobađanje talaca „glavni prioriteti“ u ovom trenutku.

Ništa manje važno je ponovno pokretanje mirovnog procesa „na međunarodno prihvaćenoj osnovi“ koji je u skladu sa odlukama UN i odlukama Arapske lige i Islamske organizacije za saradnju, rekao je visoki diplomata. Takav mirovni proces treba da ima za cilj stvaranje „nezavisne suverene palestinske države unutar granica iz 1967. godine i sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu“, dodao je on.

Dosadašnji posrednik bliskoistočnog mirovnog procesa – takozvani bliskoistočni kvartet – dokazao je svoju neefikasnost, smatra ruski ministar. Osnovana u Madridu 2002. godine, grupa je uključivala SAD, Rusiju, EU i UN i očekivalo se da će izraelsko-palestinski mirovni proces voditi ka rešenju sa dve države.

Rad grupe bio je skoro paralizovan tokom mandata Donalda Trampa na mestu predsednika SAD. Tramp je zahtevao da svi ostali članovi Kvarteta pristanu na njegov „Dogovor veka“ – mirovni plan koji su Palestinci i muslimanske nacije percipirali kao izrazito proizraelski. Rusija, UN i EU su svi odbacili predlog.

„Kvartet nije ispunio funkcije koje mu je poverio Savet bezbednosti UN“, rekao je Lavrov, navodeći da u grupi takođe nema predstavnika arapskog i islamskog sveta. Iako se očekivalo da će raditi u bliskoj koordinaciji sa Arapskom ligom, zapadnim članicama kvarteta ta ideja, prema rečima ministra, „nisu posebno oduševljene“.

Novi međunarodni mehanizam koji ima za cilj da obezbedi „dugotrajno održivo rešenje [konflikta] na osnovu rešenja dve države“ trebalo bi da bude „zaista reprezentativan“, rekao je Lavrov, dodajući da bi trebalo da uključi regionalne aktere, kao i arapske i muslimanske nacije.

„Nacije u regionu najbolje znaju kako da dođu do rešenja kojim bi sve strane bile zadovoljne… zauvek“, dodao je on.