Istraživanje imunoterapije pokazuje potencijal da produži životni vek ljudi

Istraživanje imunoterapije pokazuje potencijal da produži životni vek ljudi

Međunarodni istraživački tim predvođen Brockom otkrio je metod imunoterapije koji bi potencijalno mogao dodati godine zdravom starenju. Istraživanje, objavljeno u časopisu EMBO Molecular Medicine, uvodi inovativnu metodu za rešavanje zdravstvenih problema koji proističu iz lošeg načina života, koji može da ošteti biomolekule i doprinese razvoju bolesti kasnije u životu.

Profesor zdravstvenih nauka Nevman Sze i njegov tim razvili su pristup koji uključuje usmeravanje imunološkog sistema da očisti nagomilane proteine oštećene neaktivnim načinom života, nezdravom ishranom, raznim stresovima i genetskim faktorima, osnovnim uzrocima starenja i bolestima vezanim za starenje.

„Hronične bolesti povezane sa starenjem predstavljaju veliki teret zdravstvene zaštite“, kaže Sze, kanadska katedra za istraživanje mehanizama zdravlja i bolesti. „Zbog toga smo razvili prvi lek za monoklonsko antitelo ove vrste koji koristi imuni sistem da cilja i ukloni ove abnormalne proteine, pružajući efikasan tretman za zdravstvene probleme vezane za starenje.

Kako vreme prolazi, stresovi okoline i fiziološki uslovi izazivaju biomolekularna oštećenja u tkivima. Jedna od ovih promena, nazvana isoDGR, pokreće hroničnu upalu u telu i dovodi do degeneracije tkiva.

Nekontrolisana hronična upala, zauzvrat, može dovesti do stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes tipa 2, artritis i Alchajmerova bolest.

Dok je akumulacija isoDGR identifikovana kao „molekularni sat“ starenja, novi istraživački rad kaže da potencijalne prednosti ciljanja ovih struktura specifičnim imunoterapijama ostaju uglavnom nepoznate.

Sze i njegov tim stvorili su monoklonska antitela nazvana isoDGR-mAb. Ovi laboratorijski konstruisani proteini su dizajnirani da pojačaju sposobnost imunog sistema da napadne nezdrave ćelije ili abnormalne molekule. Takve imunoterapije se već koriste za lečenje raznih karcinoma, autoimunih poremećaja i zaraznih bolesti.

Koristeći životinjske modele, tim je otkrio da ovi laboratorijski konstruisani molekuli stimulišu imuni sistem da očisti proteine u tkivima koja su oštećena isoDGR. Tretman isoDGR-mAb ne samo da je udvostručio životni vek, već i sačuvao ponašanje i funkcije koordinacije i smanjio nivoe proinflamatornih citokina u cirkulaciji i telesnim tkivima.

Sze kaže da bi nalazi tima mogli dovesti do razvoja intervencija zasnovanih na imunoterapiji kako bi se produžio zdrav životni vek ljudi.

„Postojeći tretmani za bolesti povezane sa uzrastom prvenstveno se bave simptomima“, kaže Sze. „Očekuje se da će naše pionirsko mAb, jedinstveno fokusirano na ciljanje osnovnih uzroka hroničnih bolesti, značajno produžiti ljudski zdravstveni raspon.“

Kao kanadska istraživačka katedra, Sze proučava bolesti koje se javljaju kako ljudi stare, posebno bolesti povezane sa mozgom i oštećenjem krvnih sudova. Njegova laboratorija je razvila nove istraživačke metode koje istražuju kako se telesna tkiva vremenom pogoršavaju i stvorila je nove lekove koji će usmeravati imuni sistem da eliminiše abnormalne biomolekule.

Ovaj najnoviji rad, „Imunoterapija koja cilja oštećenje isoDGR-proteina produžava životni vek u mišjem modelu deamidacije proteina“, uključivao je istraživače iz Broka, kao i univerzitete u Singapuru, Kini, Novom Zelandu i Ujedinjenom Kraljevstvu.