Britanska vlada je upozorena da bi hiljade izbeglica iz Ukrajine mogle da izgube svoje domove

Britanska vlada je upozorena da bi hiljade izbeglica iz Ukrajine mogle da izgube svoje domove

Studija britanskog Crvenog krsta pokazala je da su izbeglice iz Ukrajine u Velikoj Britaniji u povećanom riziku da postanu beskućnici, a hiljade njihovih porodica moglo bi da bude iseljeno ove zime.

O tome piše „Evropska istina” pozivajući se na Gardijan.

Studija je pokazala da će do kraja fiskalne godine 2023/2024 (tj. 31. marta 2024.) 6.220 ukrajinskih izbegličkih porodica podneti zahtev za beskućništvo. Ovo je 13% više nego u finansijskoj 2022/2023.

Skoro 5.000 ovih porodica, prema prognozama britanskog Crvenog krsta, naći će se u situaciji „osnovnog beskućništva“, što znači da će biti prinuđene da spavaju na ulici, privremeno žive kod prijatelja ili da se usele u hostele.

Prema istraživačima, izbegličke porodice iz Ukrajine imaju četiri puta veće šanse da postanu beskućnici nego druge porodice u Velikoj Britaniji. Poređenja radi, 298.430 britanskih porodica se prijavilo za beskućništvo u finansijskoj godini 2022/2023.

U izveštaju se ukazuje da je tako povećan rizik za Ukrajince povezan sa rizikom od prekida odnosa sa vlasnicima, jezičkom barijerom i poteškoćama u snalaženju na stambenom tržištu.

Do danas je u Britaniju stiglo više od 192.000 izbeglica iz Ukrajine. Oni stižu u okviru dva glavna državna programa: Domovi za Ukrajinu, prema kojima britanske porodice prihvataju izbeglice, i Porodična šema Ukrajine, koja omogućava Ukrajincima da žive kod rođaka koji su se nastanili u Britaniji.

Kancelarija za reviziju britanske vlade je u oktobru procenila da je skoro 5.000 porodica Ukrajinaca koji su došli u Veliku Britaniju u okviru vladinog programa Domovi za Ukrajinu beskućnici ili u opasnosti da postanu beskućnici.