Erupcija vulkana Papua Nova Gvineja jenjava

Erupcija vulkana Papua Nova Gvineja jenjava

Erupcija najvišeg vulkana na Papui Novoj Gvineji je utihnula u utorak, ali je gusti pepeo i dalje kružio u nebo i pokrivao krovove i palme u blizini.

Jedan od najaktivnijih vulkana u južnoj pacifičkoj naciji, planina Ulavun eruptirala je u ponedeljak popodne, izbacivši pepeo čak 15 kilometara.

Nivo uzbune za vulkan na severoistočnom ostrvu Nove Britanije smanjio je Odsek za upravljanje geohazardima Papue Nove Gvineje na stepen 3, što znači umerenu do jaku erupciju. U ponedeljak je bilo u fazi 4, što je ukazivalo na veoma jaku erupciju.

Ali vulkan, koji se nalazi na 2.334 metra iznad nivoa mora, ostao je aktivan i erupcija bi mogla da se nastavi na neodređeno vreme, saopštila je divizija.

Savetodavni centar za vulkanski pepeo u Darvinu, u Australiji, izvestio je da se vulkanski dim u ponedeljak podigao i do 15.000 metara.

Odeljenje Papue Nove Gvineje izvestilo je da se oblak pepela u utorak podigao najmanje 5.000 metara pre nego što se izgubio u atmosferskom oblaku.

Male vulkanske čestice u oblaku pepela mogu se prenositi vetrom na velike udaljenosti i mogu ugroziti avijaciju. Gusta perjanica proširila se u utorak na desetine kilometara (milja) severozapadno od planine Ulavun.

Uprava za bezbednost civilnog vazduhoplovstva Papue Nove Gvineje nije odmah odgovorila na imejl sa pitanjem da li je to uticalo na putovanje avionom. Veb lokacija za praćenje FlightAvare pokazala je normalnu aktivnost u utorak na najbližim velikim aerodromima, u glavnom gradu Port Morsbiju i u Honijari, glavnom gradu Solomonovih ostrva.

Najbliži veliki grad je Biala, koji se nalazi među plantažama palminog ulja na padinama Ulavuna 47 kilometara jugozapadno, saopštila je divizija. Hargi Oil Palm Ltd., kompanija sa sedištem u Biali, nije odmah odgovorila na zahtev e-pošte za komentar.

Odeljenje je saopštilo da su teške prevlake crnog pepela uzrokovale da lišće opada na plantažama palminog ulja u blizini vulkana i da se nakuplja na krovovima.

Biala ima više od 13.000 stanovnika, prema podacima Svetske banke.

Erupcija je navela Japan da proceni rizik od mogućeg cunamija u ponedeljak, ali se nijedan nije dogodio, a odeljenje Papue Nove Gvineje saopštilo je da je pretnja „nula“.

Papua Nova Gvineja se nalazi na „Vatrenom prstenu“, luku seizmičkih raseda oko Tihog okeana gde se dešava veći deo svetskih zemljotresa i vulkanske aktivnosti. Ulavun je više puta eruptirao od 1700-ih, a njegova poslednja velika erupcija 2019. dovela je do evakuacije više od 5.000 ljudi.

Divizija je saopštila da nema poznatih žrtava iz Ulavunove istorije erupcija.

Ali veliki uticaji u smislu raseljavanja stanovništva, oštećenja infrastrukture i poremećaja usluga bili su uobičajeni, saopštila je divizija.