Potrebno je učiniti više kako bi se sprečila zavisnost od lekova protiv bolova, kaže britanska studija

Potrebno je učiniti više kako bi se sprečila zavisnost od lekova protiv bolova, kaže britanska studija

Zavisnost od lekova protiv bolova je u porastu zbog nedostatka budnosti medicinskih stručnjaka, prema novoj studiji sa Univerziteta u Sariju. Pacijenti koji zavise od lekova protiv bolova opisuju osećaj „života u izmaglici“ i da ih medicinska profesija ignoriše i ne razume.

U prvoj studiji te vrste u Velikoj Britaniji, Luiz Norton i dr Bridžit Dib sa Univerziteta u Sariju istraživale su iskustva pacijenata zavisnih od lekova za hronični bol. Farmakološki tretman hroničnog bola obično uključuje supstance koje izazivaju zavisnost kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, gabapentinoidi i opioidi. Povećani nivoi takvih lekova za ublažavanje bolova na receptu povezani su sa povećanim nivoima predoziranja i zloupotrebe.

Dibb, viši predavač zdravstvene psihologije na Univerzitetu u Sariju, rekao je: „Sve veći broj ljudi doživljava hronični bol, koji može ometati njihov svakodnevni život i dovesti do depresije i anksioznosti. Lekovi mogu pomoći u ublažavanju bolova i vraćanju osećaja normalan život osobe; međutim, postoji rizik od zavisnosti, koja potencijalno može izazvati oštećenje vitalnih organa, uključujući jetru i bubrege.“

„Prvi korak u rešavanju ovog problema je da saznate više o iskustvu osobe, kako oni doživljavaju svoju zavisnost i kako komuniciraju sa drugima, uključujući medicinsku profesiju.

Da bi saznali više, obavljeni su intervjui sa devet učesnika koji su postali zavisni od lekova protiv bolova. Učesnici su govorili o tome kako je njihova zavisnost od lekova protiv bolova dovela do toga da se osećaju nepotpuno prisutnim i uklonjenim iz svojih života zbog neželjenih efekata tretmana. Mnogi su takođe izrazili frustraciju zbog nedostatka alternativnih opcija lečenja dostupnih na NHS-u za upravljanje njihovim bolom, s tim što se lekovi prepisuju previše lako.

Većina učesnika je takođe govorila o svojim negativnim interakcijama sa medicinskim radnicima, a neki su pripisali uzrok zavisnosti od njih. Mnogi su verovali da je nedostatak kontinuiteta među lekarima doveo do propuštenih prilika u uočavanju njihove zavisnosti, omogućavajući joj da se nastavi.

Norton je dodao: „Odnosi sa medicinskim radnicima značajno utiču na iskustva onih koji zavise od leka protiv bolova. Lekari se često mogu posmatrati kao autoriteti zbog njihove stručnosti, pa pacijenti mogu biti zabrinuti da dovode u pitanje svoje mogućnosti lečenja. Međutim, kroz pružanje detaljnih informacija pacijentima , lekari mogu omogućiti više zajedničkog donošenja odluka u kojima se pacijenti osećaju bolje podržani i opremljeni da upravljaju svojim hroničnim bolom.“

Istraživači su primetili da su se učesnici osećali stigmatizovano kada su razgovarali sa drugima o svojoj zavisnosti zbog nedostatka razumevanja o njihovom oslanjanju na propisane lekove protiv bolova. Takve interakcije su učinile da se učesnici osećaju stid i kritičnost prema sebi.

Dibb je dodao: „Oni koji zavise od lekova protiv bolova koji se izdaju na recept ne samo da moraju da se oslanjaju na lekove, već i na stid i krivicu koji su povezani sa takvom potrebom. Kombinujući ovo sa osećanjem da ih medicinski stručnjaci pogrešno razumeju i ignorišu, oni imaju mnogo emocionalnim je potrebno upravljati uporedo sa njihovim fizičkim bolom. Da bi se ovo sprečilo, medicinski stručnjaci moraju biti oprezniji kada propisuju lekove i osigurati da su njihovi pacijenti u potpunosti svesni rizika od zavisnosti pre nego što počnu lečenje.“