Kijev se nada razgovorima sa Poljskom i EU o graničnim blokadama

Kijev se nada razgovorima sa Poljskom i EU o graničnim blokadama

Kijev se nada da će ove nedelje održati razgovore sa Poljskom i Evropskom komisijom, pošto hiljade kamiona čekaju u redu na granici zbog poljskih blokova, u protestu koji bi mogao da utiče na energetsku bezbednost zemlje, ukrajinsku trgovinu rekao je predstavnik u ponedeljak, piše Rojters.

Kamioni su podupirani kilometrima dok su poljski kamiondžiji blokirali puteve do tri granična prelaza u znak protesta, koji je sada već drugu nedelju, zbog onoga što vide kao neaktivnosti vlade zbog gubitka posla stranim konkurentima.

Kamiondžije iz Ukrajine izuzeti su od traženja dozvola za prelazak poljske granice od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a firme iz Rusije i Belorusije osnivaju poljske entitete, rekli su poljski kamiondžiji.

Oni žele povratak ograničenom broju dozvola za ukrajinske kamiondžije, zahtev za koji je Kijev rekao da neće razmatrati.

„Ove nedelje nadamo se da ćemo imati pregovore u trilateralnom formatu“, rekao je Taras Kačka, predstavnik, u televizijskim komentarima u ponedeljak.

On je rekao da blokade mogu uticati na kritične isporuke energetskih resursa za Ukrajinu, koja pati od stalnih ruskih napada.

LNG je najviše pogođen situacijom, sa benzinom i dizelom u manjoj meri, rekao je Kačka, dodajući da je pogođen i ključni uvoz sa Baltika, a ne samo uvoz iz Poljske.

On je to nazvao „situacijom pre krize“.

Ukrajina i Poljska su prošle nedelje vodile razgovore o blokadama, ali obe strane su izvestile da nema napretka. U nedelju su ukrajinske vlasti saopštile da je oko 3.000, uglavnom ukrajinskih kamiona, uključujući one koji su prevozili gorivo i humanitarnu pomoć, zaglavljeno na poljskoj strani granice.

„Ako nastave da rade istim tempom kao sada, kamion koji stigne danas će preći granicu i stići kući oko Božića“, rekao je ukrajinski kamiondžija Viktor Zarudnji za Rojters.

Vozači su se žalili i na surovo vreme, sa prvim danima snega i mraza u Poljskoj prošle nedelje.

Kačka je ponovio da nije moguće oduzeti dozvole, ali je rekao da je Kijev spreman da razgovara o dodatnim pravilima za poboljšanje rada i ukrajinskih i poljskih kamiondžija.

Predstavnik Komiteta za zaštitu poljskih kamiondžija Jacek Sokol rekao je da bi vozači sa obe strane trebalo da se sastanu da razgovaraju i zajedno pokušaju da postignu dogovor.

„Sve što vam treba je volja, volja da dođete, saslušate i razumete probleme i dogovorite nešto sa drugom stranom.

Prema podacima ukrajinskog ministarstva za infrastrukturu, u proseku 40.000-50.000 kamiona pređe granicu sa Poljskom mesečno preko osam postojećih prelaza, duplo više nego pre rata. Većinu robe nosi ukrajinska transportna flota.

Sada samo nekoliko vozila na sat prolazi kroz poljsku granicu na blokiranim punktovima, kažu ukrajinski graničari.