Lider holandske krajnje desničarske stranke napadnut 2 dana pre izbora

Lider holandske krajnje desničarske stranke napadnut 2 dana pre izbora

Lider krajnje desničarske holandske populističke partije udaren je u ponedeljak flašom piva u glavu u napadu koji se dogodio dva dana pre održavanja opštih izbora u Holandiji, piše AP.

Tijeri Bode, lider Foruma za demokratiju, prebačen je u bolnicu u severnom gradu Groningenu nakon napada na lokalnom događaju, saopštila je stranka u poruci na mreži X, nekadašnjem Tviteru.

„Izgleda da će sve biti u redu“, poručili su iz stranke. Kasnije je rečeno da je Bodeta (40) lečio hirurg traumatolog nakon što ga je pivskom flašom udario u potiljak i pored oka. Rečeno je da je povređen i radnik obezbeđenja.

Video na društvenim mrežama prikazuje Bodeta u baru kada se napadač bacio na njega. Bode je brzo odveden, a napadač je savladan.

Portparol policije Thijs de Jong rekao je da je jedna osoba uhapšena zbog sumnje da je umiješana u napad. On je rekao da je motiv pod istragom.

„Ono što u ovom trenutku možemo reći je da je gospodin Bodet udaren u glavu, verovatno nekim predmetom“, rekao je De Jong. Rekao je da ne može dati više detalja niti komentarisati Bodetovo stanje.

Bode se kandiduje da zadrži svoje mesto u parlamentu.

Njegova stranka je na Ks saopštila da nije jasno da li će se održati neki kasniji događaj u drugom holandskom gradu.

Forum za demokratiju skočio je do izražaja na pokrajinskim izborima 2019. godine, gde je bio pobednik sa više od milion glasova. Od tada je uznemiren unutrašnjim nezadovoljstvom, ali i dalje ima pet mesta u Donjem domu holandskog parlamenta sa 150 mesta.

Godine 2020, Baudet je podneo ostavku na mesto lidera stranke zbog kritika na račun optužbi za ekstremno desničarske stavove nekih članova omladinskog krila Foruma za demokratiju. On je velikom većinom vraćen kao lider na glasanju među članovima stranke.

Prošlog meseca, Bode je udaren kišobranom u glavu na događaju u belgijskom gradu Gentu.

Odlazeći premijer Mark Rute rekao je u poruci na Ks da je „potpuno neprihvatljivo da je Tijeri Bode ponovo napadnut. Rekao sam to i ranije i sada odlučno ponavljam: ne dirajte političare.

Rutte je rekao da je kontaktirao Bodeta da mu poželi dobro zdravlje.

Pre više od dve decenije, još jednog populističkog holandskog političara, Pima Fortejna, aktivista za prava životinja je smrtno ubio nekoliko dana pre nacionalnih izbora 2002. godine.