Argentina je za predsednika izabrala libertarijanca Havijera Mileija

Argentina je za predsednika izabrala libertarijanca Havijera Mileija

Argentina je u nedelju izabrala libertarijanskog autsajdera Havijera Mileija za svog novog predsednika, bacajući kocku na autsajdera sa radikalnim stavovima da popravi ekonomiju pogođenu trocifrenom inflacijom, nadolazećom recesijom i rastućim siromaštvom, piše Rojters.

Zvanični rezultati nisu objavljeni, ali je njegov rival, peronistički ministar ekonomije Serđo Masa, priznao u govoru. Njegovu kandidaturu omela je najgora ekonomska kriza u zemlji u poslednje dve decenije dok je on bio na čelu.

Milei obećava ekonomsku šok terapiju. Njegovi planovi uključuju zatvaranje centralne banke, odbacivanje pezosa i smanjenje potrošnje, potencijalno bolne reforme koje su imale odjek kod glasača ljutih zbog ekonomske slabosti, ali su izazvale strah od štednje kod drugih.

„Milei je nova stvar, on je pomalo nepoznat i malo je zastrašujuće, ali vreme je da se okrene nova stranica“, rekao je 31-godišnji radnik restorana Kristijan dok je glasao u nedelju.

Ali Mileini izazovi su ogromni. Moraće da se nosi sa praznim kasama vlade i centralne banke, škripavi dugom od 44 milijarde dolara kod Međunarodnog monetarnog fonda, inflacijom koja se približava 150% i vrtoglavim nizom kontrola kapitala.

S obzirom da mnogi Argentinci nisu u potpunosti uvereni ni u jedan od kandidata, neki su okarakterisali glasanje kao izbor „manjeg zla“: strah od Mileinog bolnog ekonomskog leka naspram besa na Masu i njegovu peronističku partiju zbog ekonomske krize koja je ostavila Argentinu duboko u dugovima i nije u mogućnosti da iskoristi globalna kreditna tržišta.

Milei je bio posebno popularan među mladima, koji su odrasli gledajući kako njihova zemlja seli iz jedne krize u drugu.

„Naša generacija gura predsedništvo Mileija da spreči da naša zemlja bude parija“, rekla je Agustina Lista, 22, studentkinja iz Buenos Ajresa.

Pobeda Mileija potresa argentinski politički pejzaž i ekonomsku mapu puta i mogla bi da utiče na trgovinu žitaricama, litijumom i ugljovodonicima. Milei je kritikovao Kinu i Brazil, rekavši da se neće baviti „komunistima“ i da se zalaže za jače veze sa SAD.

[1/11] Argentinski predsednički kandidat Havijer Milei pozdravlja ljude na dan drugog kruga argentinskih predsedničkih izbora, u Buenos Ajresu, Argentina, 19. novembra 2023. REUTERS/Cristina Sille dobijaju licencna prava

Šokantni uspon 53-godišnjeg ekonomiste i bivšeg TV eksperta bila je priča o izborima, razbijajući hegemoniju dve glavne političke snage na levoj i desnoj strani – peronista i glavnog konzervativnog bloka Zajedno za promene.

„Izbori označavaju duboki prekid u sistemu političkog predstavljanja u Argentini“, rekao je Hulio Burdman, direktor konsultantske kuće Observatorio Electoral, uoči glasanja.

Pristalice Mase, 51, iskusnog političkog trgovca kolicima, pokušale su da apeluju na strahove birača u vezi sa Mileinim promenljivim karakterom i planom „motornom testerom“ da smanji veličinu države.

„Mileijeva politika me plaši“, rekla je učiteljica Susana Martinez (42) u nedelju nakon što je glasala za Masu.

Milei je takođe uporno protiv abortusa, zalaže se za labavije zakone o oružju i nazvao je argentinskog papu Franju socijalističkim „kučkinim sinom“. Nekada je nosio motornu testeru kao simbol svojih planiranih rezova, ali ju je odložio poslednjih nedelja kako bi poboljšao svoj umeren imidž.

Posle oktobarskog glasanja u prvom krugu, Milei je sklopio neugodan savez sa konzervativcima, što je povećalo njegovu podršku. Ali on se suočava sa veoma fragmentiranim Kongresom, pri čemu nijedan blok nema većinu, što znači da će morati da dobije podršku drugih frakcija da progura zakon. Milejeva koalicija takođe nema nijednog regionalnog guvernera ili gradonačelnika.

To bi moglo ublažiti neke od njegovih radikalnijih predloga. Glasači koji trpe duge patnje će verovatno imati malo strpljenja, a pretnja od socijalnih nemira nikada nije daleko ispod površine.

Njegovi pristalice kažu da samo on može iskorijeniti politički status kvo i ekonomsku slabost koja godinama prati drugu po veličini ekonomiju Južne Amerike.

„Milei je jedina održiva opcija da ne bismo završili u bedi“, rekao je Santjago Nerija, 34-godišnji računovođa.