Investitori u OpenAI traže povratak otpuštenog generalnog direktora

Investitori u OpenAI traže povratak otpuštenog generalnog direktora

Glavni investitori u OpenAI, uključujući Microsoft i Thrive Capital, aktivno se trude da vrate Sema Altmana na mesto generalnog direktora nakon njegovog iznenadnog otpuštanja prošlog petka, izveštavaju američki mediji. Altman, koji se smatra liderom u revoluciji veštačke inteligencije, iznenada je smenjen, a sada investitori, među kojima su Microsoft i Thrive Capital, pokušavaju da ga vrate na čelo kompanije.

Ilja Sutskever, ugledni istraživač veštačke inteligencije i član upravnog odbora OpenAI-a, izrazio je zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti tehnologije kompanije i kritikovao Altmana zbog potcenjivanja tih rizika. Altman je, prema izveštajima, razmišljao o povratku u OpenAI uz određene promene u upravnom odboru i strukturi upravljanja.

OpenAI je izazvao veliko iznenađenje u industriji kada je objavio trenutno smenjivanje Altmana, a nakon toga, nekoliko drugih zvaničnika kompanije je najavilo svoje odlaske. U saopštenju odbora kompanije, navedeno je da je Altman smenjen jer nije bio dosledno iskren u komunikaciji s odborom, što je ometalo njegovu sposobnost da obavlja svoje odgovornosti.

Altman je igrao ključnu ulogu u osnivanju i rastu OpenAI-a, ali odbor kompanije smatra da je novo rukovodstvo neophodno kako bi kompanija išla napred. Očekuje se da će se situacija dalje razvijati u narednim danima.