Obilne kiše u Brazilu odnele najmanje šest života

Obilne kiše u Brazilu odnele najmanje šest života

Poplave i klizišta izazvane jakim kišama na jugu Brazila odnele su najmanje šest života tokom protekle nedelje, saopštile su vlasti u nedelju.

Smrtonosni slučajevi su se dogodili u državama Santa Katarina i Rio Grande do Sul, a prijavljena je velika materijalna šteta u potonjoj jer su hiljade ljudi smeštene u fiskulturne sale, rekao je zamenik guvernera Gabrijel Souza na mreži X, bivšem Tviteru.

Nekoliko gradova u Rio Grande do Sulu bilo je poplavljeno kada se reka Takari izlila iz korita.

U jednoj od njih, Roca Sales, desetine volontera radilo je u nedelju na čišćenju ulica blokiranih smeđim neredom od blata i krhotina koje je ostavila reka, primetio je novinar AFP-a.

Neke ulice bile su potpuno prekrivene blatom, a drveće je porušeno.

Južni Brazil je poslednjih meseci teško pogođen ekstremnim vremenskim prilikama kao što su olujna kiša i ciklon u septembru koji je ubio više od 50 ljudi. Stručnjaci kažu da klimatske promene podstiču mnoge od ovih katastrofa.

U državi Santa Katarina takođe su prijavljeni smrtni slučajevi od obilnih kiša koje su počele u utorak, a guverner je proglasio vanredno stanje u 64 grada.

U četiri najteže pogođena grada, kiša koja je pala za tri dana bila je više nego dvostruko veća od očekivane za ceo novembar.