Sporazum o taocima između Izraela i Hamasa se približava uprkos žestokim borbama u Gazi

Sporazum o taocima između Izraela i Hamasa se približava uprkos žestokim borbama u Gazi

Hamasovi naoružani napadači su se u nedelju borili protiv izraelskih snaga koje su pokušavale da se probiju u najveći izbeglički kamp u Gazi, ali uprkos borbama, američki i izraelski zvaničnici rekli su da je postignut dogovor o oslobađanju nekih talaca koji se drže u opkoljenoj enklavi. ivica bliže.

Oko 240 talaca je uzeto tokom Hamasovog smrtonosnog prekograničnog divljanja na Izrael 7. oktobra, što je navelo Izrael da izvrši invaziju na malenu palestinsku teritoriju kako bi zbrisao svoju vladajuću islamističku grupu nakon nekoliko neuspešnih ratova od 2007. godine.

Izraelski tenkovi i trupe upali su u Gazu krajem prošlog meseca i od tada su preuzeli kontrolu nad velikim područjima na severu i severozapadu i istoku oko grada Gaze, kaže vojska.

Ali Hamas i lokalni svedoci kažu da militanti vode rat u gerilskom stilu u džepovima gusto urbanizovanog severa, uključujući delove grada Gaze i prostrane izbegličke kampove Džabalija i Bič.

Iako su besnele borbe na terenu, izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama Majkl Hercog rekao je u intervjuu za ABC „Ove nedelje” da se Izrael nada da bi Hamas mogao da oslobodi značajan broj talaca „u narednim danima”.

Rojters je 15. novembra izvestio da su katarski posrednici tražili dogovor između Izraela i Hamasa o razmeni 50 talaca u zamenu za trodnevni prekid vatre koji bi pomogao da se povećaju pošiljke hitne pomoći civilima u Gazi, pozivajući se na zvaničnika obavešten o razgovorima.

U to vreme, zvaničnik je rekao da su opšti nacrti dogovoreni, ali Izrael još uvek pregovara o detaljima.

U nedelju je katarski premijer šeik Mohamed Bin Abdulrahman al-Tani na konferenciji za novinare u Dohi rekao da su glavne prepreke dogovoru sada „veoma male“, sa uglavnom „praktičnim i logističkim“ pitanjima koja treba prevazići.

Zvaničnik Bele kuće je takođe rekao da „veoma komplikovani, veoma osetljivi“ pregovori napreduju.

„Verujem da smo bliži nego što smo bili u neko vreme, možda bliže nego što smo bili od početka ovog procesa, da se ovaj dogovor postigne“, rekao je zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Fajner za En-Bi-Si „Meet the Press“ .

Delikatni pregovori o taocima poklapaju se sa pripremama Izraela da proširi ofanzivu protiv Hamasa na južnu polovinu Gaze, što je signalizirano pojačanim vazdušnim udarima tamo na ciljeve koje Izrael vidi kao jazbine naoružanih militanata.

Međutim, glavni saveznik Izraela Sjedinjene Države upozorile su ga u nedelju da ne kreće u borbene operacije na jugu dok vojni planeri ne uzmu u obzir bezbednost palestinskih civila koji beže.

Traumatizirano stanovništvo Gaze je u pokretu od početka rata, skrivajući se u bolnicama ili vučući sa sjevera na jug i, u nekim slučajevima, nazad, u očajničkim naporima da se kloni linije vatre.

Vlada u Gazi koju vodi Hamas saopštila je da je najmanje 13.000 Palestinaca ubijeno u izraelskom bombardovanju od tada, uključujući najmanje 5.500 dece.

Broj poginulih civila u Gazi je „zapanjujući i neprihvatljiv“, rekao je u nedelju generalni sekretar UN Antonio Guteres, ponovo apelujući na hitan humanitarni prekid vatre.

Svedoci su izvestili o teškim borbama tokom noći između napadača Hamasa i izraelskih snaga koje pokušavaju da napreduju u Džabaliju, najveći kamp u Gazi sa skoro 100.000 ljudi.

[1/12] Izraelski vojnici stoje pored granata pokretne artiljerijske jedinice, usred tekućeg sukoba između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, u blizini severne granice Gaze, u južnom Izraelu, 19. novembra 2023. REUTERS/Amir Koen dobija licencna prava

Džabalija, siromašan i prenaseljen kvart koji je izrastao iz kampa za palestinske izbeglice iz izraelsko-arapskog rata 1948. godine, bio je pod opetovanim izraelskim bombardovanjem koje je ubilo desetine civila, kažu palestinski lekari. Izrael kaže da je u napadima ubijeno mnogo militanata koji su ukopani u to područje.

Preko društvenih mreža na arapskom jeziku, izraelska vojska je u nedelju pozvala stanovnike nekoliko naselja Džabalija da se evakuišu prema južnoj Gazi „kako bi sačuvali svoju bezbednost“ i u tom cilju rekla da će pauzirati vojnu akciju od 10 do 14 časova.

Nakon isteka perioda „pauze“, 11 Palestinaca u Džabaliji je ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na kuću, saopštilo je ministarstvo zdravlja enklave.

Jug je takođe više puta bombardovan od strane Izraela, čineći izraelska obećanja o bezbednosti apsurdnim, kažu Palestinci.

Oko 1.200 Izraelaca, uglavnom civila, ubijeno je u Hamasovom šokantnom napadu 7. oktobra, prema izraelskim podacima, najsmrtonosnijem danu u 75-godišnjoj istoriji zemlje.

U centru uske obalne enklave, palestinski lekari rekli su da je 31 osoba ubijena, uključujući dva lokalna novinara, u izraelskim vazdušnim napadima na nekoliko kuća u izbegličkim kampovima Bureij i Nuseirat kasno u subotu. U drugom vazdušnom napadu tokom noći ubijena je žena i njeno dete u glavnom južnom gradu Kan Junis, rekli su oni.

U bolnici Naser u Kan Iounisu, desetine Palestinaca marširali su na sahranu 15 stanovnika ubijenih u izraelskom napadu na stambeni blok u subotu.

„Umire nam omladina, umiru žene i deca, gde su arapski predsednici? jecala je Hejdaja Asfor, rođaka nekih od mrtvih.

Izraelska vojska kaže da Hamas koristi stambene i druge civilne zgrade kao pokriće za komandne centre, skladišta oružja, lansirne rampe za rakete i ogromnu mrežu podzemnih tunela. Islamistički pokret negira da je koristio živi štit za vođenje rata.

Hamasovo naoružano krilo, Brigade Al Kasam, saopštilo je da su militanti ubili šest vojnika iz neposredne blizine u selu Juhr al-Dik, istočno od grada Gaze, nakon što su im upali u zasedu protivpešadijskim projektilom i približili se mitraljezima.

Prema najnovijim podacima vojske, u sukobu su poginula ukupno 64 izraelska vojnika.

Tim predvođen Svetskom zdravstvenom organizacijom koji je posetio Al Šifu, najveću bolnicu u Gazi, opisao ju je kao „zonu smrti“, nekoliko dana nakon što su napredujuće izraelske snage zauzele prostorije kako bi iskorenile navodni podzemni komandni centar Hamasa.

Tim SZO je prijavio znakove pucnjave i granatiranja i masovnu grobnicu na ulazu u Al Šifu, i rekao je da pravi planove za trenutnu evakuaciju 291 preostalog pacijenta, uključujući ranjenike u ratu, i 25 osoblja.

U nedelju je 31 prevremeno rođena beba evakuisana iz Al Šife u zajedničkoj operaciji Ujedinjenih nacija i palestinskog Crvenog polumeseca i biće prebačena preko južnog graničnog prelaza Rafa u Egipat na hospitalizaciju, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

Osam prevremeno rođenih beba je ranije umrlo u Al Šifi zbog nedostatka struje i lekova koji su ključni za negu, navodi se u saopštenju.

Stotine drugih pacijenata, osoblja i raseljenih ljudi koji su se sklonili u Al Šifu otišlo je u subotu, a palestinski zdravstveni zvaničnici su rekli da su ih nehumano izbacile izraelske trupe i vojska rekavši da su odlasci bili dobrovoljni.

Izvještavanje Nidala al-Mughrabija, Jamesa Mackenziea Henriette Chacara i biroa Rojtersa; pisanje Kim Koghil, Mark Hajnrih i Aleks Ričardson; montaža: Sintija Osterman, Vilijam Malard, Hju Loson i Endru Hevens