Kalifornijske demokrate u trci za američki Senat uoči predizbora u martu

Kalifornijske demokrate u trci za američki Senat uoči predizbora u martu

Široko otvorena trka za američki Senat u Kaliforniji prebacuje se u subotu na Sakramento, dok vodeći demokratski kandidati rade na privlačenju aktivista u potrazi za podrškom državne stranke uoči martovskih predizbora.

Američki predstavnici Adam Šif, Kejti Porter i Barbara Li, kao i bivša tehnološka izvršna direktorka Leksi Riz izneće svoje argumente stotinama delegata stranke na godišnjoj jesenjoj konvenciji Kalifornijske demokratske partije. Oni traže da popune mesto koje sada ima senator Lafonza Batler, koji je imenovan kada je dugogodišnja senatorka Dajan Fajnštajn umrla u septembru. Batler ne traži izbore.

Granica za formalnu podršku — 60% glasova — verovatno je van domašaja s obzirom da su tri najbolja kandidata svi članovi Kongresa sa velikom podrškom. Ali glasanje u subotu uveče pružiće uvid u to kako vernici stranke gledaju na glavne kandidate, od kojih bi se dvojica mogla da se sastanu u direktnom meču na opštim izborima ako nijedan republikanac ne dobije dovoljnu podršku da prođe pred izbore.

Primarni sistem Kalifornije omogućava kandidatima svih partija da se takmiče na jednom glasačkom listiću, šaljući prva dva glasača na opšte izbore bez obzira na partiju. U poslednje dve trke u Senatu SAD – 2016. i 2018. – u svakoj su učestvovala dva demokrata.

Kandidati za Senat će naizmenično govoriti tokom foruma neposredno pre nego što delegati daju svoj glas.

Šif je naširoko viđen kao favorit, koji predvodi kandidate u prikupljanju sredstava i može se pohvaliti nizom uticajnih potvrda – uključujući željeni blagoslov bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi. U javnom glasanju, uglavnom, Porter je drugi, a Li treći. Ali veliki deo glasača je još uvek neodlučan, što čini trku daleko od sigurne stvari.

Potvrda državne Demokratske stranke može podstaći kampanju na konkurentskim predizborima, ali ne mora nužno da signalizira kako se šire biračko tijelo osjeća u vezi s trkom jer su partijski delegati skloniji da budu liberalniji. Državna stranka je 2018. godine podržala tadašnjeg državnog senatora Kevina de Leona u odnosu na Fajnštajna na opštim izborima, iako je to malo doprinelo njegovoj kandidaturi. Fajnštajn je lako pobedio na opštim izborima.

„Konvencija o odobravanju je uglavnom simbolična i može poslati signal, kada postoji veoma jedinstvena podrška određenom kandidatu, da postoji snažan zamah iza određenog kandidata. Ali mi to često ne vidimo“, rekao je Met Bareto, profesor političkih nauka sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu koji je radio u demokratskoj politici. „Često vidimo podele, vidimo podele.“

Potvrde nisu jedina stvar za koju će demokrate glasati ovog vikenda, jer stranka takođe razmatra ažuriranja svoje platforme. Rat Izraela i Hamasa verovatno će biti tema intenzivne debate tokom vikenda. Lideri stranaka povećali su bezbednost za konvenciju, koja dolazi nekoliko dana nakon što su se policija i demonstranti sukobili ispred sedišta Nacionalnog komiteta Demokratske stranke u Vašingtonu.

„To jednostavno odražava priznanje da se nalazimo u napetom trenutku, ne samo ovde u Sakramentu, već širom nacije i širom sveta“, rekao je predsednik kalifornijske Demokratske partije Rusti Hiks. „Želimo da osiguramo da su svi bezbedni, da se svi osećaju bezbedno i da imaju priliku da se njihov glas čuje.

U petak se velika gomila demonstranata okupila ispred kongresne sale u Sakramentu kako bi pozvala na prekid vatre u Gazi. Takva vrsta protesta mogla bi koristiti kandidatu poput Lija, koji je bio jedini demokrata koji je glasao protiv rata u Avganistanu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

„Mislim da će to biti jedno od pitanja ove konvencije, ovog sukoba između Izraela i Gaze i možda to omogućava Barbari Li da izvuče malo više energije iz toga“, rekao je Andrev Acosta, demokratski politički konsultant.

Dok će trka za američki Senat dobiti veliku pažnju, lideri partija kažu da su više fokusirani na izborne trke koje stranka treba da pobedi da bi ponovo preuzela kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa. Hiks kaže da stranka planira da potroši „višestruko sedam cifara“ na nekoliko trka u Kongresu, uključujući ciljanje republikanaca Džona Duartea i Dejvida Valadaa u Centralnoj dolini i Majka Garsije, Mišel Stil i Jang Kima u južnoj Kaliforniji.

„Imamo posebnu obavezu kada je u pitanju pomoć u ponovnom preuzimanju Predstavničkog doma“, rekao je Hiks. „Realnost je da ne možete da osvojite Dom ako ne osvojite mesta ovde u Kaliforniji.