Orban kaže da je Ukrajina „svetlosnim godinama“ udaljena od pridruživanja EU

Orban kaže da je Ukrajina „svetlosnim godinama“ udaljena od pridruživanja EU

Mađarski premijer rekao je u subotu da je Ukrajina „svetlosnim godinama” od pridruživanja Evropskoj uniji, dodatno signalizirajući da će njegova vlada verovatno predstavljati prepreku ambicijama Kijeva da se pridruži bloku.

Govoreći na dvogodišnjem kongresu svoje nacionalističke partije Fides, premijer Viktor Orban rekao je da će se on i njegova vlada „opreti“ razgovorima zakazanim za sredinu decembra o tome da li da formalno pozovu Ukrajinu da započne pregovore o članstvu.

Za prijem nove zemlje potrebno je jednoglasno odobrenje svih postojećih zemalja članica, što Orbanu daje moćan veto.

Na kongresu stranke u Budimpešti u subotu, ponovo je izabran za predsednika Fidesa 11. put zaredom od 2003. Orban je potom rekao da će stajati na putu Ukrajine da se pridruži EU biti jedan od glavnih prioriteta njegove vlade u narednim mesecima .

„Naš zadatak će biti da ispravimo pogrešno obećanje da ćemo započeti pregovore sa Ukrajinom, pošto je Ukrajina sada svetlosnim godinama udaljena od Evropske unije“, rekao je Orban.

Izvršna komisija EU ranije ovog meseca preporučila je početak pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom, rekavši da je vlada u Kijevu „pokazala izuzetan nivo institucionalne snage, odlučnosti i sposobnosti da funkcioniše“.

Ali Orban, jedan od jedinih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, tvrdi da pregovori ne treba da počnu sa zemljom koja je u ratu i da bi članstvo Ukrajine preorijentisalo sistem 27-člane EU za raspodelu sredstava zemljama članicama.

Neki kritičari spekulišu da Mađarska koristi svoj otpor kako bi iskoristila ustupke u vezi sa milijardama u finansiranju koje je Brisel uskratio Budimpešti zbog zabrinutosti da vlada nije uspela da podrži standarde vladavine prava i ljudskih prava.

Orban je takođe zapretio da će blokirati plan EU da obezbedi četvorogodišnji paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra (skoro 53 miliona dolara),

On je kritikovao Ukrajinu zbog, kako kaže, kršenja prava etničkih Mađara u zapadnoj Ukrajini da studiraju na svom jeziku. U septembru je mađarskom parlamentu rekao da njegova vlada „neće podržati Ukrajinu ni po jednom međunarodnom pitanju“ dok se manjinska prava ne vrate na jezik.