Stanovnici islandskog grada evakuisanog zbog vulkana rekli su da će proći meseci pre nego što mogu da odu kući

Stanovnici islandskog grada evakuisanog zbog vulkana rekli su da će proći meseci pre nego što mogu da odu kući

Ljudi na jugozapadu Islanda ostali su na ivici u subotu, čekajući da vide da li će eruptirati vulkan koji tutnji ispod poluostrva Rejkjanes. Organi civilne zaštite rekli su da će, čak i ako ne bude, verovatno proći meseci pre nego što stanovnici evakuisani iz opasne zone budu bezbedni da odu kućama.

Ribarski grad Grindavik evakuisan je pre nedelju dana dok je magma — poluotopljena stena — tutnjala i zvijala pod zemljom usred hiljada podrhtavanja. Ostavila je nazubljenu pukotinu koja prolazi kroz zajednicu, potiskujući tlo nagore za 1 metar (3 stope) ili više na mestima.

Islandska meteorološka kancelarija saopštila je da postoji „značajna verovatnoća“ da će se erupcija desiti negde duž 15 kilometara (9 milja) tunela magme, sa „glavnom lokacijom“ u oblasti severno od Grindavika u blizini planine Hagafel.

Grindavik, grad sa 3.400 stanovnika, nalazi se na poluostrvu Rejkjanes, oko 50 kilometara (31 milju) jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika i nedaleko od aerodroma Keflavik, glavnog islandskog objekta za međunarodne letove. Obližnje geotermalno odmaralište Plava laguna, jedna od najvećih turističkih atrakcija Islanda, zatvoreno je najmanje do kraja novembra zbog opasnosti od vulkana.

Stanovnicima Grindavika je dozvoljeno da se vrate na pet minuta da spasu vredne stvari i kućne ljubimce.

Vulkanski sistem na poluostrvu Rejkjanes eruptirao je tri puta od 2021. godine, nakon što je bio u mirovanju 800 godina. Prethodne erupcije dogodile su se u udaljenim dolinama bez nanošenja štete.

Island se nalazi iznad vulkanskog žarišta u severnom Atlantiku i u proseku ima erupciju svake četiri do pet godina. Najrazornija u poslednje vreme bila je erupcija vulkana Ejafjalajokul 2010. godine, koja je izbacila ogromne oblake pepela u atmosferu i prizemljila letove širom Evrope danima zbog straha da bi pepeo mogao da ošteti motore aviona.

Naučnici kažu da bi nova erupcija verovatno proizvela lavu, ali ne i oblak pepela.