Nova studija otkriva inovativnu terapiju za lečenje glaukoma

Nova studija otkriva inovativnu terapiju za lečenje glaukoma

Istraživači sa Instituta za istraživanje oka Schepens predstavljaju inovativnu strategiju terapije zamene ćelija u borbi protiv glaukoma, vodećeg uzroka slepila širom sveta. Tim stručnjaka identifikovao je obećavajući pristup, koristeći matične ćelije iz krvi pretvorene u retinalne ganglijske ćelije (RGC), koje su sposobne migrirati i preživeti u retini oka. Iako je studija sprovedena na miševima, istraživači ističu da bi ova tehnika mogla imati implikacije za lečenje ljudi.

Jedan od izazova u transplantaciji matičnih ćelija jeste njihova neefikasna migracija na određene lokacije u mrežnjači. Tim je identifikovao faktor 1 izveden iz strome molekula kao ključni činilac koji usmerava RGC da migriraju tamo gde su najpotrebniji. Ova inovativna metoda koristi hemokine za vođenje kretanja i integracije ćelija donora, predstavljajući obećavajući pristup obnavljanju vida kod pacijenata sa glaukomom.

Studija, objavljena u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka, otvara nove perspektive u lečenju glaukoma i potencijalno drugih neurodegenerativnih stanja. Stariji autor, dr. Petr Baranov, izrazio je uzbuđenje zbog mogućnosti primene ovih tehnika za poboljšanje zdravlja pacijenata. Ova istraživanja ukazuju na svetlu budućnost u pristupu lečenju ovog ozbiljnog očnog oboljenja.