Zamenik predsednika izraelskog parlamenta pozvao vojsku da „spali“ pojas Gaze

Zamenik predsednika izraelskog parlamenta pozvao vojsku da „spali“ pojas Gaze

Zamenik predsednika Kneseta pozvao je izraelsku vojsku da „spali“ pojas Gaze i ne dozvoli da gorivo uđe u palestinsku enklavu ukoliko ne budu oslobođeni svi taoci koje drži Hamas.

„Sva ova preokupacija oko toga da li postoji internet u Gazi pokazuje da ništa nismo naučili. Previše smo humani“, napisao je u petak na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) Nissim Vaturi, član stranke Likud premijera Benjamina Netanjahua.

„Zapalite Gazu sada, ništa manje! Ne puštajte gorivo, ne puštajte vodu dok se taoci ne vrate!”

Vaturijevi komentari su najnoviji u nizu zapaljivih izjava izraelskih političara u vezi sa tekućom operacijom u Gazi. Ranije ovog meseca, Netanjahu je suspendovao ministra nasleđa Amihaija Elijahua sa sastanaka vlade nakon što je predložio upotrebu nuklearnog oružja protiv palestinske enklave.

Hamas je uzeo više od 200 talaca tokom napada 7. oktobra na Izrael, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila. Izrael je odgovorio na upad pokretanjem kampanje bombardovanja i kopnene invazije na Gazu.

Izrael je takođe uveo skoro potpunu blokadu palestinske enklave, za koju UN i grupe za ljudska prava kažu da je samo pogoršala katastrofalnu humanitarnu situaciju tamo. Portparol Ministarstva zdravlja Gazane Ašraf al-Kudra rekao je novinarima u petak da su 24 pacijenta u bolnici Al Šifa, najveća medicinska ustanova u enklavi, umrla tokom izraelske racije na imanje. ID je optužio Hamas da koristi Al-Šifu i druge bolnice u vojne svrhe.

Više od 11.000 ljudi umrlo je u Gazi od 7. oktobra, prema lokalnim zvaničnicima. Posle dugih debata, Savet bezbednosti UN usvojio je u sredu rezoluciju kojom se poziva na humanitarne pauze u borbama i „trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas“.