Ukrajina i Nemačka počinju pregovore o bezbednosnim garancijama

Ukrajina i Nemačka počinju pregovore o bezbednosnim garancijama

Ukrajina i Nemačka započele su prvu rundu pregovora o bilateralnom sporazumu o bezbednosnim garancijama, sa ukrajinskim pregovaračkim timom na čelu sa zamenikom šefa kabineta predsednika Igorom Žovkvom.

„Po nalogu predsednika Ukrajine i šefa kabineta predsednika Ukrajine, danas je počela prva runda pregovora sa Saveznom Republikom Nemačkom o bilateralnim bezbednosnim obavezama, kako je predviđeno Zajedničkom deklaracijom o podršci Ukrajini, usvojenom 12. jula 2023. u Vilnjusu“, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu kabineta predsednika Ukrajine.

Kabinet predsednika je podsetio da se Nemačka pridružila još pet zemalja G7 sa kojima je Ukrajina takođe započela bilateralne pregovore.

„Nemačka je naš pouzdan partner i jedan od lidera u finansijskoj, vojnoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini. Bez Nemačke je nemoguće zamisliti efikasnost bezbednosnih obaveza i put Ukrajine ka budućem članstvu u evroatlantskoj zajednici. početak bilateralnih pregovora o bezbednosti i podršci sa Nemačkom je ključan“, naglasio je Igor Žovkva.

Tokom pregovora, strane su razmenile viziju budućih bilateralnih bezbednosnih obaveza, njihov format i sadržaj i usaglasile plan daljeg delovanja.

Kako je preneo Ukrinform, 12. jula, na marginama samita NATO-a u Viljnusu, lideri zemalja G7 dogovorili su Zajedničku deklaraciju podrške Ukrajini. Dokument je posebno predviđao rad na konkretnim bilateralnim dugoročnim obavezama i sporazumima u sektoru bezbednosti.

Početkom septembra 28 zemalja pridružilo se deklaraciji o davanju bezbednosnih garancija Ukrajini. Sa tri od njih su počeli pregovori o zaključivanju relevantnih sporazuma.