Poziv na povratak kulture dijaloga u Srbiji

Poziv na povratak kulture dijaloga u Srbiji

Na tribini potpisnika inicijative „ProGlas“ u Gornjem Milanovcu, naglašeno je da je ključno vratiti kulturu dijaloga u Srbiju. Istaknuto je da trenutni politički pejzaž karakteriše nedostatak dijaloga i da je neophodno obnoviti institucije kako bi društvo postalo mesto u kojem i mladi imaju značajnu ulogu.

Učesnici tribine, koji podržavaju inicijativu „ProGlas“, istakli su važnost dijaloga u različitim sferama, uključujući privredu i ključna pitanja poput litijuma i projekta Rio Tinto. Kultura dijaloga, prema njihovom mišljenju, pretrpela je ozbiljan udar pod trenutnom vlašću.

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa, Maja Stojanović, naglasila je da se inicijativa ne odnosi samo na izlazak na izbore, već i na vraćanje kulture dijaloga koja je od suštinskog značaja za konstruktivno društvo.

Dorotea Vasić iz udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“ ukazala je na problem da mladi nemaju dovoljno uticaja u društvu i da je važno mobilisati ih da glasaju za svoju budućnost koju trenutna vlast, prema njenim rečima, ne obezbeđuje.