Rusija ukida zabranu izvoza benzina

Rusija ukida zabranu izvoza benzina

Rusija je ukinula ograničenja na izvoz benzina, saopštilo je u petak ministarstvo energetike, nakon što je prošlog meseca ukinulo većinu ograničenja na izvoz dizela, rekavši da postoji višak ponude dok su veleprodajne cene pale.

Rečeno je da bi moglo ponovo da uvede zabranu izvoza ako bude potrebno, dodajući da su zalihe benzina porasle na oko 2 miliona metričkih tona.

„U protekla dva meseca, uz održavanje visokih obima prerade nafte…, obezbeđeno je zasićenje domaćeg tržišta i stvoren je suficit u snabdevanju motornim benzinom, uključujući i berzanski kanal prodaje“, saopštilo je ministarstvo. u petak.

„Doneta je odluka o ukidanju privremene zabrane izvoza motornih benzina.

Rusija, najveći svetski izvoznik dizela na moru, uvela je zabranu izvoza goriva 21. septembra kako bi se izborila sa visokim domaćim cenama i nestašicama. Samo četiri bivše sovjetske države – Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan – bile su izuzete.

Vlada je ublažila ograničenja 6. oktobra, dozvoljavajući izvoz dizela cevovodom, ali je zadržala mere za izvoz benzina. Isporuka dizela i drugih goriva u inostranstvu kamionima i železnicom takođe je ostala zabranjena u to vreme.

Ukidanje zabrane moglo bi da zakomplikuje napore Rusije da smanji izvoz nafte i naftnih derivata za 300.000 barela dnevno do kraja godine, u poređenju sa prosečnim nivoom u maju i junu.

Rusija je, međutim, potvrdila da će nastaviti sa dodatnim dobrovoljnim smanjenjem snabdevanja do kraja decembra, kako je ranije najavljeno u koordinaciji sa grupom izvoznika OPEK+.

Dizel je najveći ruski izvoz naftnih proizvoda, sa oko 35 miliona metričkih tona prošle godine. Skoro tri četvrtine toga transportovano je cevovodom. Rusija je takođe izvezla 4,8 miliona tona benzina u 2022.

Izvori iz industrije rekli su Rojtersu da je vlada spremna da ukine preostala ograničenja sredinom novembra.

Zvaničnici su rekli da će zabrana biti ukinuta kada se domaće tržište stabilizuje. Analitičari su očekivali da će ograničenja biti ukinuta nakon završetka žetve žitarica.