Indija lansira „Amini“, reinkarnaciju ratnog broda iz sovjetskog doba

Indija lansira „Amini“, reinkarnaciju ratnog broda iz sovjetskog doba

Indijski državni odbrambeni brodograditelj pokrenuo je INS Amini, protivpodmorničko plovilo za plitku vodu (ASV-SVC) izgrađeno za mornaricu zemlje.

Plovilo, nazvano po ostrvu arhipelaga Lakšadvip od „strateškog pomorskog značaja“, četvrto je u nizu od osam protivpodmorničkih plovnih objekata koje gradi za indijsku mornaricu, koja planira da nabavi 16 brodova.

Kompanija Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) iz Kalkute dobila je ugovor 2019. godine za izgradnju osam plovila. Zatim je deo porudžbine prepustio svom konkurentu u privatnom sektoru L&T Shipbuilding, delu najvećeg indijskog infrastrukturnog konglomerata Larsen & Toubro.

GRSE je bio pod pritiskom da na vreme isporuči ova i druga plovila za indijsku mornaricu. Preostalih osam brodova iste klase koje je naručila mornarica gradi drugi državni brodograditelj, Cochin Shipiard Limited (CSL).

INS Amini koji je napravio L&T lansiran je u četvrtak u luci Kattupali u južnoj Indiji, u blizini Čenaja.

Economic Times je prošle godine objavio da saradnja između državnih i privatnih brodograditelja predstavlja strategiju „udruživanja“ tehničke kompetencije prvih i godina iskustva i operativne fleksibilnosti drugih. Dodaje se da, dok je GRSE odgovoran za dizajn, nabavku, planiranje i koordinaciju proizvodnje, upravljanje kvalitetom i srodne aktivnosti, L&T preuzima poslove vezane za izgradnju.

Prema indijskom Ministarstvu odbrane, brod dug 77 metara ima deplasman od 900 tona, maksimalnu brzinu od 25 čvorova (46,3 km/h) i izdržljivost od približno 1.800 nautičkih milja. INS Amini je dizajniran za preduzimanje protivpodmorničkih operacija u priobalnim vodama, kao i za pomorske operacije niskog intenziteta i operacije polaganja mina. ASV SVC brodovi će imati preko 80% domaćeg sadržaja.

Novopokrenuti protivpodmornički brodovi pripadaju klasi plovila Arnala i zameniće trenutno u upotrebi klasu protivpodmorničkih korveta Abhai, od kojih se očekuje da će poslednja biti povučena 2025. Obe vrste brodova su prilagođene varijante Fregata klase Petja III (projekat 159M) iz sovjetske ere i korveta klase Pauk (P33), respektivno.

Prema Indian Defence Nevs, INS Amini je „reinkarnacija“ INS Ajai, ratnog broda izgrađenog u brodogradilištu u nekadašnjem Sovjetskom Savezu koji se pridružio mornarici u decembru 1974. i učestvovao u nekoliko operacija sve dok nije povučen 2002. godine.

Indijska mornarica se u velikoj meri oslanja na brodove sovjetske proizvodnje, kao i na moderne koje je izgradila Rusija. Ovo uključuje, pored desetina korveta, sedam ruskih dizel-električnih jurišnih podmornica klase Kilo. Indija je takođe iznajmila napadnu podmornicu na nuklearni pogon na deceniju. Dve zemlje su 2019. godine potpisale ugovor vredan 3 milijarde dolara o zakupu Indiji druge nuklearne podmornice klase Akula na deset godina. Novi brod će biti isporučen indijskoj mornarici do 2025. godine.

Rusija trenutno gradi dve modifikovane fregate sa navođenim projektilima klase Admiral Grigorovič (projekat 1135.6P/M) za indijsku mornaricu, dok se još dve takve fregate grade u Indiji u državnom brodogradilištu Goa, uz tehničku podršku ruskog United Korporacija za brodogradnju. Očekuje se da će ova plovila biti isporučena 2024. godine.