Provizija za onlajn plaćanje struje: Kako funkcioniše platforma EPS za izmirenje računa?

Provizija za onlajn plaćanje struje: Kako funkcioniše platforma EPS za izmirenje računa?

Za dve nedelje rada portala „Uvid u račun“ na kome se omogućava onlajn plaćanje računa za struju je registrovano 122.384 korisnika.

On mogu da bezbedno i brzo elektronski da plate račun bez odlaska u poslovnice platnih institucija, putem sistema za instant plaćanja (IPS Skeniraj) i platnim karticama Dina, Viza i Master kard.

Za svako plaćanje naplaćuje se i provizija u visini od 28,77 dinara i ona, kako su za N1 rekli u ovoj kompaniji, „ne ide u budžet EPS“.

U EPS navode da je registracija i prijava na portal jednostavna, kao i njegovo korišćenje kao i da se sa jednog naloga može plaćati i pratiti više računa.

Pirlikom registracije potrebno je uneti korisničko ime odnosno email adresu i lozinku. Zatim se na navedenoj email adresi dobija kod sa kojim se potvrđuje registracija.

Račun se registruje unosom šifre kupaca, odnso EDB broja koji se nalazi u gornjem levom uglu svakog računa i sastoji se od devet cifara, a zatim se unosi i JMBG građana. U meniju sa leve strane nalaze se: ugovori o snabdevanju, mesta isporuke, računi, uplate, potrošnja, opomene.

Čitaoci N1 su se žaili kako nisu uspeli da dobiju PDF izvod. U EPS navode da je ta funkcija aktivna, a da svi građani koji imaju problema ili nedoumica prilkom plaćanja ili neke druge transkacije mogu kontaktirati podršku na email ili telefon koji se nalazi na portalu „Uvid u račun“.

Kontakt se nalazi u donjem levom uglu. Veličina slova je mala i mogla bi da bude veća kako bi bila vidljivija.

Klikom na kontat dobija se broj telefona i email. Broj je 0800 111 202, dok je adresa za reklamacije [email protected] . Tu je još jedna elektronska adresa [email protected] za komunikaciju.

EPS podeća da će se domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije tokom ove grejne sezone odobravati popust od 20 do 40 odsto na mesečni račun.

„Domaćinstva koja smanje potrošnju za pet do 15 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kom je ostvarena veća potrošnja, dobiće popust od 20 odsto. Za uštedu od 15 do 20 odsto umanjenje je 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obračunavaće se 30 odsto popusta. Za domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za 25 do 30 odsto biće popust od 35 odsto, dok će najveći popust od 40 odsto dobiti oni koji smanje potrošnju za više od 30 odsto“, kažu u EPS-u.

Elektroprivreda Srbije će uz popust za izmirenje računa na vreme, domaćinstvima obračunati i popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine.