Ispuštena torba za alat u svemiru postaje slučajni satelit, vidljiv sa Zemlje

Ispuštena torba za alat u svemiru postaje slučajni satelit, vidljiv sa Zemlje

Nesreće se mogu dogoditi: tokom svemirske šetnje 1. novembra, američki astronauti Jasmin Mogbeli i Loral O’Hara „nenamerno su izgubili“ torbu sa alatom, navodi NASA. Ta torba sa alatom je sada u orbiti i čak se može videti sa Zemlje.

Torbi je dat sopstveni satelitski kataloški broj, a posmatrači zvezda su je snimili i na video snimku.

Prema veb lokaciji EarthSki, ispušteni predmet je sjajan kao zvezda 6. magnitude – nije dovoljno sjajan da bi se mogao videti golim okom, iako bi trebalo da bude vidljiv dvogledom.

Ta vidljivost je zbog toga što je torba bela i reflektujuća. Ako želite da pokušate da ga uočite, najbolje je da prvo pronađete ISS. Objekat je bio otprilike pet minuta ispred svemirske stanice 11. novembra, vreme koje bi trebalo da se proteže kako dani prolaze.

Srećom, astronauti nisu bili ometani u izvršavanju zadataka svemirske šetnje, koji su uključivali podešavanje kabla i zamenu ležaja na solarnom panelu, a torba za alat nije bila potrebna za ostatak misije.

Nakon procene putanje torbe, NASA ne smatra da ona predstavlja pretnju za ISS ili njene stanare.

Očekuje se da će tokom narednih nekoliko meseci torba sa alatom kružiti bliže Zemlji pre nego što se na kraju raspadne u atmosferi – zato je uhvatite dok možete, ako želite da vidite jedinstveni komad svemirskog smeća.

Samo… to zapravo nije toliko jedinstveno, jer se to dešavalo i ranije. Godine 2008, astronautkinja Heidemarie Stefanishin-Piper ispustila je torbu sa alatom dok je bila u svemirskoj šetnji ispred ISS-a. Prava šteta nije pričinjena, a torba je na kraju izgorela.

Nedavno, 2017. godine, astronauti su bacili štit od krhotina dok su bili u orbiti. Ta situacija je bila prilično ozbiljnija, jer je mogla da ostavi ISS ranjivim, ali astronauti su mogli da zakrpe nešto koristeći druge materijale.

Nagrada za najneobičniji izgubljeni predmet verovatno ide incidentu iz 2006. u kojem je britanski astronaut Pirs Selers slučajno izgubio lopaticu. U to vreme, korišćen je za nanošenje supstance otporne na toplotu na svemirsku stanicu.

Ovo čak seže do prve svemirske šetnje američkog astronauta, 1965. Tom prilikom, Ed Vajt je izgubio rezervnu rukavicu.

Ovo su dobre anegdote, ali postoji i ozbiljna stvar: broj komada svemirskog smeća koji kruže oko naše planete sada je u milionima.

Ne samo da ovo putovanje u svemir čini nesigurnim, već postoje i dokazi da doprinosi zagađenju na Zemlji.