Sat sudnjeg dana postavljen na najbližih 90 sekundi do ponoći usled globalnih pretnji

Sat sudnjeg dana postavljen na najbližih 90 sekundi do ponoći usled globalnih pretnji

Simbol opasnosti od nuklearnog rata, Sat sudnjeg dana, koji datira iz ranih dana hladnog rata, doživljava trenutno najkritičniji trenutak u svojoj istoriji, postavljen na najbližih 90 sekundi do ponoći. Ovaj simbolični uređaj, poznat po svojoj ulozi u upozoravanju sveta na pretnju nuklearnog uništenja, nalazi se u središtu pažnje zbog eskalacije sukoba u Ukrajini i rastućih tenzija između velikih svetskih sila.

Sat sudnjeg dana je prvobitno stvoren 1947. godine kao deo časopisa Bulletin of Atomic Scientists od strane naučnika i inženjera koji su radili na razvoju atomske bombe tokom Menhetn projekta. Njegova svrha bila je upozoriti na opasnost od nuklearnog rata i „razarača svetova“ koji su stvoreni. Tokom godina, ovaj simbol se prilagodio kako bi odražavao aktuelne pretnje, uključujući i klimatske promene.

Postavljanje sata na 90 sekundi do ponoći, što je najbliže ovoj tački u njegovoj istoriji, ima svoje korene u trenutnoj geopolitičkoj situaciji. Rat u Ukrajini i ideja ruske „eskalacije do deeskalacije“, koja uključuje taktičko nuklearno oružje, predstavlja ozbiljnu pretnju miru i sigurnosti.

Dodatno, nestanak bilateralnih ugovora o nuklearnom naoružanju, uključujući povlačenje iz Ugovora o novom startu i Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, doprinose ovom kritičnom položaju sata. Ovi ugovori su nekada držali pod kontrolom razvoj nuklearnog naoružanja i doprineli globalnoj bezbednosti.

Smatra se da su pomaci na satu ne samo odraz trenutnih sukoba i pretnji već i opšteg smanjenja međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja. Rastuće pozadinske tenzije između velikih sila, posebno SAD i Rusije, dodatno podrivaju stabilnost i doprinose osećaju globalne nesigurnosti.

Sat sudnjeg dana, koji se inače prilagođava tokom godina u skladu sa svetskim događajima, sada takođe odražava pretnje klimatskih promena. Ovaj simbol postao je sveobuhvatan pokazatelj opasnosti koja vreba nad čovečanstvom, podsećajući na potrebu za diplomatijom, kontrolom naoružanja i zajedničkim naporima kako bi se očuvala bezbednost i izbegla katastrofa.