Francuska poziva na hapšenje Bašara Asada

Francuska poziva na hapšenje Bašara Asada

Francuske sudije izdale su međunarodne naloge za hapšenje sirijskog predsednika Bašara Asada i drugih visokih zvaničnika u njegovoj vladi zbog optužbi za ratne zločine proistekle iz navodnih napada hemijskim oružjem u avgustu 2013.

Nalozi optužuju Asada, njegovog brata Mahera Asada i dvojicu sirijskih generala za saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti zbog njihove navodne uloge u napadima u kojima je ubijeno više od 1.000 civila u oblastima Dume i Istočne Gute pod kontrolom pobunjenika tokom krvavog građanskog rata, navodi se u saopštenju. prema izveštajima Rojtersa i drugih medija u sredu. Pariz, nekadašnji sirijski kolonijalni vladar, tvrdi da ima svetsku jurisdikciju nad ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti.

Izvještaji medija od srijede citiraju neidentifikovani pravosudni izvor. Francuski sud istražuje napade iz 2013. od 2021. godine, a njegovi nalozi predstavljaju prve međunarodne optužbe za incidente. Istraga je usledila kao odgovor na krivičnu prijavu koju su podnijeli Sirijski centar za slobodu medija i izražavanje (SCM) i Inicijativa za pravosuđe otvorenog društva (OSJI), operaciju koju su kreirali fondacije za otvoreno društvo levičarskog milijardera Džordža Soroša.

Predsednik SCM Mazen Darvish nazvao je naloge „novom pobedom za žrtve, njihove porodice i preživele“, kao i „korak na putu ka pravdi i održivom miru u Siriji“. Asad je više puta negirao optužbe Zapada da je koristio gas sarin i drugo hemijsko oružje protiv svog naroda.

Administracija tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame pokušala je da iskoristi napade iz 2013. da opravda vojnu intervenciju u Siriji, da bi se saplela kada je državni sekretar Džon Keri bio pritisnut novinarom o tome kako Damask može da izbegne takav odgovor. On je odgovorio da će Asad morati da preda sve svoje hemijsko oružje i dozvoli nesputane međunarodne inspekcije, što se neće dogoditi. Međutim, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podržao je zahtev, a sirijska vlada je brzo pristala.

Takva rešenja nisu ponuđena kada je sirijska vlada ponovo optužena za napade hemijskim oružjem 2017. i 2018. Kao odgovor SAD su pokrenule raketne napade na ciljeve sirijske vlade. Francuske i britanske snage učestvovale su u poslednjim napadima. Uzbunjivači su kasnije naveli da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) napravila izveštaj koji je naknadno korišćen da opravda raketne napade Zapada 2018.

Asadov režim je upleten u građanski rat sa pobunjenicima koje podržavaju američke i druge strane vlade od 2011. Vlada je povratila kontrolu nad većinom područja pod kontrolom pobunjenika, uglavnom zahvaljujući pomoći ruskih i iranskih snaga. Američke trupe su okupirale naftom bogate oblasti severoistočne Sirije od 2014. godine.