SZO plaća žrtvama seksualnog zlostavljanja u Kongu po 250 dolara

SZO plaća žrtvama seksualnog zlostavljanja u Kongu po 250 dolara

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) platila je po 250 dolara za najmanje 104 žene iz Konga koje su navodno seksualno zlostavljali njeni zaposleni tokom smrtonosne epidemije ebole u ​​toj afričkoj zemlji, izvestio je u utorak Asošijeted pres (AP).

Isplate u ukupnom iznosu od 26.000 dolara izvršene su ranije ove godine kada je Gaia Gamhevage, doktorka zadužena za rad SZO na prevenciji seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, posjetila Demokratsku Republiku Kongo (DRC) kako bi se pozabavila najvećim poznatim seksualnim skandalom u istoriji agencije. , dodaje agencija, pozivajući se na interne dokumente.

Primaoci su navodno morali da završe kurseve obuke osmišljene da im pomognu u pokretanju biznisa koji „generišu prihod“ kako bi dobili gotovinu. Za jednu od zlostavljanih žena se navodi da je rodila bebu sa invaliditetom koja zahteva posebnu medicinsku negu.

Istraga koju je naručila SZO izvestila je u septembru 2021. da je 21 njen zaposlenik bio među 83 humanitarna radnika koji su seksualno napali lokalne žene i devojke dok su bili u misiji UN protiv ebole u ​​DRC-u 2018-2020.

Prema izveštaju od 35 stranica, zlostavljanja, koja uključuju devet navoda za silovanje, počinili su i lokalni i međunarodni radnici. Dok su desetine žena tvrdile da im je ponuđen posao u zamenu za seks, druge su rekle da su bile prinuđene alkoholom, zarobljene u bolnicama i primorane na seks, zbog čega su dve od njih ostale trudne.

Komisija je saopštila da je otkrila jasne strukturalne nedostatke i nesposobnost da se upravlja rizicima seksualne eksploatacije i incidenata zlostavljanja u toj centralnoafričkoj zemlji. Pre toga, AP je izvestio da je više rukovodstvo SZO bilo upoznato sa seksualnim nedoličnim ponašanjem 2019. kako se dogodilo, ali je malo učinilo da ga zaustavi.

Prošlog meseca, globalna zdravstvena agencija objavila je da je pet članova osoblja otpušteno od 2021. godine kao odgovor na otkriće o seksualnom nedoličnom ponašanju. Imena 25 drugih navodnih počinilaca takođe su uneta u bazu podataka UN kako bi se sprečilo buduće zapošljavanje, dodaje se.

Međutim, navodi se da su navodne žrtve izrazile nepoverenje u SZO, insistirajući da njeni napori nisu dovoljni. Kako prenosi AP, nekoliko žena iz Konga koje su bile seksualno eksploatisane tek treba da dobiju odštetu. Dok je ta institucija navodno u poverljivom dokumentu prošlog meseca rekla da je oko trećine poznatih žrtava „nemoguće locirati“, tvrdi da je skoro desetak drugih odbilo njenu ponudu.

Oni koji su primili 250 dolara u gotovini, uključujući mladu ženu koja sada ima petogodišnju ćerku kao rezultat incidenta, rekli su agenciji da je isplata nedovoljna i da je njihov glavni cilj bio da se pravda zadovolji.

„Nije nečuveno da UN daju ljudima početni novac kako bi mogli da povećaju svoj život, ali da se to spoji sa nadoknadom za seksualni napad ili zločin koji rezultira rođenjem bebe, nezamislivo je“, Paula Donovan, ko-direktor kampanje Code Blue protiv seksualnog zlostavljanja u UN, citira AP.