Netanjahu odbacio Trudoovu tvrdnju da Izrael „ubija decu“

Netanjahu odbacio Trudoovu tvrdnju da Izrael „ubija decu“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu uzvratio je kanadskom kolegu Džastinu Trudou, koji ga je pozvao da bude maksimalno uzdržan u tekućoj kopnenoj operaciji u Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) upadaju u najveću bolnicu u enklavi, Al-Šifu, koja tvrdi da kompleks koristi kao skrovište Hamasa. Netanjahu je okrivio militantnu grupu za hiljade smrtnih slučajeva civila u Gazi u postu na Ks (bivši Tviter) u sredu.

„Nije Izrael taj koji namerno gađa civile, već Hamas koji je odsecao glave, spaljivao i masakrirao civile“, rekao je Netanjahu, nazivajući Hamasove akcije 7. oktobra najgorom stvari koja se dogodila Jevrejima od Holokausta. On je insistirao na tome da Izrael čini sve što je moguće da „civile sačuva od opasnosti“.

Netanjahuove reči su usledile kao odgovor na Trudoov govor u utorak, u kojem je on naveo da „cena pravde ne može biti trajna patnja svih palestinskih civila“.

„Čak i ratovi imaju pravila“, nastavio je kanadski premijer, pozivajući izraelsku vladu na „maksimalnu uzdržanost“.

„Svet je svedok ovog ubistva žena i dece, beba. Ovo mora da prestane.”

Više od 11.000 ljudi, od kojih su mnogi žene i deca, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja, ubijeno je kao rezultat izraelske operacije u Gazi od 7. oktobra, kada je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael, ubivši najmanje 1.200 i zauzevši preko 200 talaca. Nakon toga je ID blokirao Gazu, blokirajući hranu, vodu, gorivo, energiju i osnovne potrepštine, i započeo svoje masovno bombardovanje i kopnene operacije.

U prethodnim razgovorima dvojice lidera, Trudo je izrazio punu podršku Kanade Izraelu i njenom pravu da se brani. Međutim, hiljade smrtnih slučajeva civila kao rezultat operacije IDF-a u Gazi, i masovne demonstracije koje su se održavale širom sveta izgleda da su navele neke od čvrstih pristalica Izraela da zauzmu mekši stav. Prošle nedelje je američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao na minimiziranje smrti i patnje, rekavši da je „previše Palestinaca ubijeno“.