Studija pokazuje da nismo zavisni od mobilnih telefona, već od društvene interakcije koju oni omogućavaju

Studija pokazuje da nismo zavisni od mobilnih telefona, već od društvene interakcije koju oni omogućavaju

Istraživački tim Univerziteta u Granadi (UGR) je po prvi put pokazao da nismo „zavisni“ od mobilnih telefona već od društvene interakcije koju ovi elektronski uređaji pružaju. Studija, objavljena u časopisu Psicothema, prvi je eksperimentalni naučni dokaz ove teorije, koju je 2018. razvio profesor Semjuel P.L. Veissiere, istraživač na Univerzitetu McGill u Montrealu (Kanada).

Da bi sproveli eksperiment, naučnici UGR-a su radili sa uzorkom od 86 ispitanika, koji su bili podeljeni u dve grupe. „U jednoj od grupa (grupa društvenih očekivanja), naložili smo svakom učesniku da pošalje poruku putem VhatsApp-a svojim najaktivnijim kontaktima sa objašnjenjem da će učestvovati u uzbudljivom zadatku u univerzumu virtuelne realnosti (ista poruka u svim slučajeva),“ objašnjava Horhe Lopez Puga, istraživač na UGR-ovom odeljenju za ličnost, evaluaciju i psihološki tretman i glavni autor studije.

Od druge grupe (kontrolne grupe) nije zatraženo da pošalje ovu „uzbudljivu“ poruku svojim kontaktima. „Dalje, zamolili smo obe grupe ljudi da isključe svoja obaveštenja i ostave svoje mobilne telefone okrenutim prema dole na stolu dok se bave neobičnom aktivnošću uronjeni u okruženje virtuelne stvarnosti. Kada je interakcija sa zadatkom virtuelne stvarnosti bila gotova, mi smo ostavili učesnike neaktivne i nisu mogli da koriste svoje telefone. Nakon ovog perioda nečinjenja, dozvolili smo svim učesnicima da se vrate korišćenju VhatsApp-a“, napominje istraživač.

Tokom čitavog procesa, naučnici UGR-a su merili elektrodermalnu aktivnost kože, parametar koji se uzima kao indikator aktivnosti našeg autonomnog nervnog sistema, odnosno neka vrsta fiziološke mere anksioznosti.

„Uočili smo da je grupa društvenih očekivanja bila napetija tokom eksperimenta. Takođe smo otkrili da je ova grupa postala anksioznija kada je od njih zatraženo da prestanu da koriste svoje mobilne telefone. Štaviše, kada im je ponovo dozvoljeno da koriste svoje telefone, ova grupa je iskusila mnogo viši nivo emocionalnog uzbuđenja“, kaže Lopez Puga.

Rezultati pokazuju da mobilni telefoni nisu uzrok psihičkih problema, već da način i zašto se uređaji koriste mogu bolje objasniti određene psihološke probleme.