Istraživači žele da poboljšaju ranu identifikaciju raka jetre

Istraživači žele da poboljšaju ranu identifikaciju raka jetre

Ogromna većina hepatocelularnog karcinoma javlja se kod ljudi koji već pate od ciroze jetre.

Ali čak i sa smernicama za skrining za osobe sa cirozom, mnogi slučajevi hepatocelularnog karcinoma – najčešćeg oblika primarnog karcinoma jetre – se propuštaju dok ne odrastu i teško se leče.

Novi pregled Univerziteta u Toledu sugeriše da se fokusiranje na drugačiji biomarker od onoga što je trenutno u kliničkoj upotrebi može pomoći u ubrzavanju dijagnoze i, potencijalno, dovesti do boljih ishoda lečenja.

„Hepatocelularni karcinom, ili HCC, obično raste sporo u svojim ranim fazama. Stoga se često može izlečiti/lečiti ako se otkrije u ranim fazama“, rekla je dr Mona Hassan, gastroenterolog iz UToleda i hepatolog za transplantaciju.

„Kako lezija raste, zapremina tumora se može udvostručiti za četiri do pet meseci. Što je uznapredovali HCC i što je tumor veći, to je veći rizik od metastaziranja i više smo ograničeni u našim mogućnostima lečenja. U idealnom slučaju, želimo da vrlo rano uhvatimo te pacijente sa malim lezijama koje možemo lečiti.“

Hasan, docent na UToledo koledžu za medicinu i nauke o životu, nedavno je vodio sistematski pregled 53 recenzirane studije iz celog sveta koje su procenile biomarkere na bazi krvi, poznate kao AFP i PIVKA-II.

AFP je najčešće korišćeni HCC tumorski marker u Sjedinjenim Državama, često uparen sa ultrazvukom abdomena kod pacijenata sa poznatim faktorima rizika za razvoj raka jetre, kao što su ciroza ili hronična infekcija hepatitisom B.

PIVKA-II je proučavan sa interesovanjem, ali je skuplji i nije široko prihvaćen kao kliničko sredstvo.

Iako su prethodne studije koje su upoređivale ova dva biomarkera donele nedosledne nalaze, UToledo analiza, koja je uključivala hiljade pacijenata sa hepatocelularnim karcinomom, dala je jasne dokaze da je PIVKA-II bolje u stanju da identifikuje pojedince sa rakom dok ne daje više lažnih pozitivnih rezultata od AFP.

Nalazi su objavljeni prošlog meseca u časopisu Journal of Clinical Medicine Research.

Stope raka jetre su u porastu na globalnom nivou, sa 841.000 novih slučajeva dijagnostikovanih svake godine, što ga čini šestim najraširenijim rakom u svetu.

Iako se rak jetre ne nalazi među 10 najčešćih karcinoma u Sjedinjenim Državama, podaci Nacionalnog instituta za rak pokazuju da je on šesti najsmrtonosniji, odgovoran za odnošenje oko 29.380 života samo ove godine.

Deo onoga što HCC čini tako smrtonosnim, rekao je Hasan, jeste to što pacijenti često ne doživljavaju nikakve specifične simptome dok bolest značajno ne uznapreduje.

„Važno je s obzirom na lošu prognozu i rastuću stopu incidencije da smo u mogućnosti da rano identifikujemo rak jetre“, rekla je ona. „Što ga ranije otkrijemo, to više možemo da uradimo sa tim pacijentom i pomognemo mu. Naša analiza je pokazala da PIVKA-II nadmašuje AFP u dijagnostici HCC-a.“

Značajno, analiza je zaključila da je PIVKA-II bio tačniji od AFP-a u identifikaciji hepatocelularnog karcinoma bez obzira na uzrok i među rasnim grupama, ojačavajući slučaj da bi možda bilo vredno dodati panelima za skrining ili čak jednog dana zameniti AFP.

Iako je potrebno više posla, Hasan je rekao da UToledo studija pruža neke od najubedljivijih podataka do sada da možda postoji bolji način za skrining pacijenata sa visokim rizikom za smrtonosnu bolest.

„Ako bi to postalo standardni marker i mi smo zapravo ranije otkrivali HCC, to bi imalo značajnu korist za preživljavanje za pojedince koji se testiraju na HCC“, rekla je ona. „Potrebno nam je više podataka da ojačamo želju za prelaskom sa AFP-a na ovaj marker i postoji mnogo faktora koje treba razmotriti, ali ovo je veoma obećavajuće.“