Antidepresivi koji se uzimaju tokom trudnoće mogu uticati na zdravlje probave dece

Antidepresivi koji se uzimaju tokom trudnoće mogu uticati na zdravlje probave dece

Nova studija otkriva da uobičajeno propisana klasa antidepresiva koji se uzimaju tokom trudnoće može uticati na zdravlje probave kod potomaka kasnije u životu.

Procenjuje se da 10% ljudi koristi antidepresive tokom trudnoće. Selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) su najčešći tip antidepresiva koji se koristi tokom trudnoće i dojenja. Međutim, utvrđeno je da upotreba SSRI udvostručuje rizik od urođenih mana i ima trajni efekat na jezičke veštine dece i funkciju gastrointestinalnog trakta.

To može biti zato što se 95% serotonina u telu — hemijskog glasnika koji olakšava komunikaciju između nervnog sistema i mozga, kao i poboljšava raspoloženje — nalazi u gastrointestinalnom traktu.

U ovoj studiji, istraživači su koristili model pacova da bi istražili da li izlaganje SSRI leku fluoksetinu utiče na gastrointestinalni motilitet potomaka – kako hrana pokreće probavni sistem – i rizik od razvoja kolitisa. Dve grupe ženki pacova su dobijale testo za kolače dve nedelje pre parenja kada su odbile mladunčad pacova u dobi od tri nedelje.

Jedna grupa je primala fluoksetin u svom tretmanu, dok su drugu grupu činile kontrole bez lekova. Ovaj raspored lekova „odražava upotrebu terapije antidepresivima u stvarnom svetu tokom trudnoće i dojenja“, napisali su istraživači.

Istraživački tim je posmatrao uzorke tkiva iz gastrointestinalnog trakta potomaka, kao i ekspresiju gena, pokretljivost creva i podložnost razvoju kolitisa pri rođenju, pri odbijanju i u dobi od šest meseci. Otkrili su da su nivoi nervnih ćelija koje regulišu gastrointestinalni (enterični) nervni sistem i koordinatni motilitet značajno povećani kod potomaka majki koje su uzimale lek na vrhuncu izlaganja lekovima, što se poklopilo sa odbivanjem. Signalizacija serotonina kod muškog potomstva je takođe izmenjena.

Signalizacija kod ženskog potomstva ostala je stabilna, ali su ženke rođene od majki koje su imale lek pokazale češće kontrakcije debelog creva u poređenju sa kontrolnom grupom. „Ovi nalazi imaju potencijal da budu relevantni za [sindrom iritabilnog creva], u kojem su takođe primećene razlike u zavisnosti od pola“, napisali su istraživači.

Istraživači nisu otkrili povećan rizik od kolitisa kod pacova rođenih od majki sa lekovima. Međutim, oni su primetili da su „dalje kliničke studije za bolje razumevanje odnosa između izloženosti [fluoksetinu] in utero i potencijalnog rizika od bolesti stoga od značaja“.