EU traži od Moldavije da sankcioniše Rusiju

EU traži od Moldavije da sankcioniše Rusiju

Evropska unija očekuje da Moldavija u potpunosti primeni sankcije Rusiji kako bi demonstrirala „evropske vrednosti“, rekao je u utorak ambasador bloka u bivšoj sovjetskoj republici.

Ako Kišinjev zaista želi da se pridruži EU jednog dana, mora da primeni sve zakone, pravila i propise bloka – kao i spoljnu politiku, rekao je ambasador Janis Mazeiks u intervjuu za moldavski kanal TV8.

„Sankcije se ne uvode tek tako. Za svaku od njih je postojao razlog zašto je to uvedeno“, rekao je letonski diplomata koji predstavlja Brisel voditelju Anatoliju Golji u emisiji na ruskom jeziku. „Stoga očekujemo da zemlje koje žele da se pridruže EU postepeno povećavaju pridržavanje sankcija.

Mazeiks se osvrnuo na Goljinu tvrdnju da je Moldavija već 78 odsto u skladu sa embargom bloka na Rusiju, koji je uveden da podrži Kijev u sukobu u Ukrajini.

„Nadam se da će se ovaj procenat povećati, jer na Republiku Moldaviju gledamo kao na buduću članicu EU“, rekao je diplomata i dodao da je za Brisel važno da vidi primenu svih zakona i propisa EU, „uključujući ulazak u EU“. sankcije, jer je to i manifestacija naših vrednosti.

Moldavija, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, postala je nezavisna država 1991. Njena vlada se zalagala za članstvo u EU i NATO od 2020. godine.

Politika predsednice Maje Sandu prkosi željama moldavskog naroda, upozorio je prošle nedelje sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, optužujući vladu u Kišinjevu za „rumunizaciju, odbacivanje suvereniteta i nacionalnog identiteta“ i čineći Moldaviju „novom žrtvom Zapadna kolonijalistička politika“.

Sanduova Partija akcije i solidarnosti (PAS) suočila se sa negativnim reakcijama na lokalnim izborima ranije ovog meseca, izgubivši skoro sve veće gradove i sam Kišinjev. Međutim, zamenik predsednika stranke je insistirao da je „proevropski izbor pouzdano pobedio u celoj zemlji“.