Holandska vlada povukla plan o ograničenju letova na aerodromu Šiphol pod pritiskom SAD i EU

Holandska vlada povukla plan o ograničenju letova na aerodromu Šiphol pod pritiskom SAD i EU

Suočena s pritiskom vlade SAD i Evropske unije, holandska vlada je u utorak odustala od plana da ograniči maksimalan broj letova na amsterdamskom aerodromu Šiphol sledećeg leta, nazivajući tu odluku „gorkom pilulom“.

Odluka je pobeda za avio industriju, uključujući holandsku podružnicu Air France-KLM, i američke avio-kompanije uključujući Delta i JetBlue, koje su se protivile ograničenju – i gubitak za ekolozi i rezidentne grupe koje žive u blizini Schiphola koje su podržavale kap.

Odluka predstavlja gubitak za ekološke grupe koje su podržavale kap u nastojanju da se smanji zagađenje bukom i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Holandski ministar infrastrukture Mark Harbers istakao je da će vlada nastaviti slediti plan, ali nije izvesno da će nova vlada imati iste prioritete nakon nacionalnih izbora 22. novembra.

Odluka o ograničenju broja letova bila je naročito kontroverzna nakon što je holandski koordinator slotova najavio skupe rezove za avio-kompanije, uključujući KLM, i isključenje za JetBlue.