Protest poljskih kamiondžija na granici sa Ukrajinom se nastavlja

Protest poljskih kamiondžija na granici sa Ukrajinom se nastavlja

Protesti poljskih kamiondžija na granici sa Ukrajinom, koji traju već nedelju dana, i dalje nisu dobili rešenje, kako je potvrdio ukrajinski zvaničnik u utorak. Poljski vozači blokirali su pristup tri glavna prelaza zahtevajući akciju svoje vlade povodom gubitka poslova nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Ukrajina i Poljska nisu postigle dogovor tokom poslednjih pregovora, a poljski kamiondžije i dalje drže blokadu. Protest je rezultat zahteva za povratkom ograničenog broja dozvola za ukrajinske kamiondžije, što Kijev odbija razmatrati.

Portparol ukrajinske granične straže, Andrij Demčenko, izjavio je da je situacija nepromenjena, s hiljadama kamiona blokiranih na granici. Prema njegovim rečima, pregovori su bili bezuspešni, a poljski prevoznici i dalje održavaju blokadu.

Zamenik ukrajinskog ministra za infrastrukturu, Sergej Derkač, optužuje nedostatak volje s poljske strane za postizanje kompromisa. Organizator protesta, Tomaš Borkovski, tvrdi da poljske kamiondžije žele izuzimanje praznih kamiona iz elektronskog sistema čekanja i uvođenje dozvola za komercijalni transport.

Ukrajina je predložila odvajanje traka za prazne kamione na dva granična prelaza, ali demonstranti tvrde da to neće rešiti problem dugih čekanja.