Ruski ambasador osuđuje uklanjanje spomenika u Prištini, optužuje Zapad za menjanje istorijske pravde

Ruski ambasador osuđuje uklanjanje spomenika u Prištini, optužuje Zapad za menjanje istorijske pravde

Ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, izdao je oštro saopštenje u kojem osuđuje nedavno uklanjanje spomenika palim srpskim borcima na groblju u Prištini. Ovaj spomenik posvećen je vojnicima koji su poginuli tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Ambasador smatra da je ovaj čin deo šire politike Zapada usmerene na menjanje istorijske pravde.

Bocan-Harčenko je izrazio prezir prema reakciji francuskih i nemačkih diplomata, koji su umesto izvinjenja insistirali da su „u pravu“. Smatra ih ciničnim, nemoralnim i protivzakonitim, dodajući da ova situacija potvrđuje večitu srbofobnu nastrojenost Zapada.

U saopštenju, ambasador podseća na veliku žrtvu srpskih vojnika tokom Prvog svetskog rata, gde je samo za četiri godine Srbija izgubila više od 1,2 miliona ljudi, što je tada činilo trećinu stanovništva. Kritikuje politiku Zapada, nazivajući je „ratom protiv spomenika“, koji se ne sprovodi samo protiv Srbije već i protiv Rusije.

Takođe, Ambasada Rusije u Beogradu izrazila je solidarnost s rukovodstvom Srbije i Srpskom pravoslavnom crkvom, koja se trudi da se memorijal u Prištini što pre vrati u izvorno stanje.